Здорове Харчування – Здорова Нація: На Тернопільщині триває проєкт «#5_кроків_до_здорового_харчування»
18 листопада 2025
В рамках проєкту «5 кроків до здорового харчування» відбулася третя освітня активність, присвячена темі: «Цукор, сіль та трансжири – небезпека, про яку ми можемо не здогадуватися».
Під час зустрічей спеціалісти Центру доступно та змістовно пояснили учням ключові принципи здорового харчування та важливість контролю за щоденним раціоном. Зокрема, було висвітлено:
- що має входити до збалансованого раціону та як правильно дотримуватися балансу поживних речовин;
- чому вживання солі й цукру потрібно контролювати щодня;
- хто такі природні цукри та як вони засвоюються організмом;
- скільки цукру містять різні фрукти та ягоди;
- що таке вільні цукри та чому їх надлишок шкідливий;
- які продукти містять найбільше солі та як читати маркування, щоб уникати прихованого її вмісту;
- як розрізняти корисні та шкідливі жири, що таке трансжири і чому їх варто виключити з раціону;
- яку шкоду для здоров’я спричиняють фаст-фуд, напівфабрикати та солодкі напої;
- які негативні наслідки має надмірне споживання цукру, солі та трансжирів для організму дітей і дорослих.
Ця активність була проведена в кількох навчальних закладах області за участі спеціалістів ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»:
- у НВК «Лозівська загальноосвітня школа І–ІІІ ст. – ДНЗ» Байковецької сільської ради заняття провела Горохівська Світлана – лікарка-епідеміологиня відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб;
- у Бучацькій загальноосвітній школі І–ІІІ ст. №1 Бучацької міської ради активність організувала Кланцак Уляна, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Бучацького відділу Чортківського міськрайонного центру;
- у Борщівському навчально-виховному комплексі «ЗНЗ І–ІІІ ст. №3 – гімназія імені Романа Андріяшика» зустріч провела Катерина Никорчук, завідувачка Борщівського відділу Чортківського міськрайонного центру.
Учні отримали практичні поради та сучасні знання, які допоможуть їм відповідальніше ставитися до свого харчування та формувати здорові звички змалку.