Здорова школа: Центр запроваджує освітню ініціативу «5 кроків до здорового харчування»
3 листопада 2025Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.
Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу.
Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 грамів замість рекомендованих 25 г. Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування.
Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету.
Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії.
Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.
Державна установа «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та ДУ «Центр громадського здоров’я України» за сприяння Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Національна асоціація громадського харчування» запроваджують освітню ініціативу «П’ять кроків до здорового харчування».
Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення #здорового_харчування, формування культури заохочення здорового способу життя та дбайливого ставлення до здоров’я для фізичного й психічного розвитку дітей.
Освітня ініціатива «П’ять кроків до здорового харчування» триватиме в період з 01.11.25 по 15.12.25 р.
Проєкт реалізовуватиметься в громадах Тернопільської області у межах десяти загальноосвітніх шкіл серед учнів 9-11 класів.
Активності в рамках проєкту скеровані на ознайомлення батьків та освітян:
- з останніми науковими дослідженнями щодо харчування дорослих та дітей в Україні;
- про переваги здорового харчування;
- про наслідки нераціонального харчування (ожиріння, ЦД);
- про шкідливість солі, цукру, трансжирів;
- про організацію питного режиму, що повинна сприяти задоволенню потреб дітей;
- про те, як батьки можуть вплинути на формування харчових звичок у своїх дітей;
- щодо важливості формування здорової харчової поведінки саме у дитячому віці;
- про основні нормативні документи у сфері харчового законодавства.
World Health Organization Ukraine
Міністерство охорони здоров’я України
Центр громадського здоров’я України
Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Підписуйтеся на сторінку Центру, щоб отримувати інформацію про здоров’я і для здоров’я від головної експертної установи у сфері громадського здоров’я області:
💻 сайт – https://tr.cdc.gov.ua
🌐 Facebook – https://www.facebook.com/TernopilregionalCDC
Здорове харчування – запорука здоров’я! Піклуємося про здоровʼя школярів разом!