Усі новини

Здорова школа: Центр запроваджує освітню ініціативу «5 кроків до здорового харчування»

Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.

Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу.

Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 грамів замість рекомендованих 25 г. Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування.
Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету.
Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії.

Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.

Державна установа «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та ДУ «Центр громадського здоров’я України» за сприяння Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Національна асоціація громадського харчування» запроваджують освітню ініціативу «П’ять кроків до здорового харчування».
Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення #здорового_харчування, формування культури заохочення здорового способу життя та дбайливого ставлення до здоров’я для фізичного й психічного розвитку дітей.

Освітня ініціатива «П’ять кроків до здорового харчування» триватиме в період з 01.11.25 по 15.12.25 р.
Проєкт реалізовуватиметься в громадах Тернопільської області у межах десяти загальноосвітніх шкіл серед учнів 9-11 класів.

Активності в рамках проєкту скеровані на ознайомлення батьків та освітян:

  • з останніми науковими дослідженнями щодо харчування дорослих та дітей в Україні;
  • про переваги здорового харчування;
  • про наслідки нераціонального харчування (ожиріння, ЦД);
  • про шкідливість солі, цукру, трансжирів;
  • про організацію питного режиму, що повинна сприяти задоволенню потреб дітей;
  • про те, як батьки можуть вплинути на формування харчових звичок у своїх дітей;
  • щодо важливості формування здорової харчової поведінки саме у дитячому віці;
  • про основні нормативні документи у сфері харчового законодавства.
  • World Health Organization Ukraine
    Міністерство охорони здоров’я України
    Центр громадського здоров’я України
    Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб

    Підписуйтеся на сторінку Центру, щоб отримувати інформацію про здоров’я і для здоров’я від головної експертної установи у сфері громадського здоров’я області:
    💻 сайт – https://tr.cdc.gov.ua
    🌐 Facebook – https://www.facebook.com/TernopilregionalCDC

    Здорове харчування – запорука здоров’я! Піклуємося про здоровʼя школярів разом!

    Поділитися:
Знайти