Усі новини

ЗАХИСТІТЬ СЕБЕ ВІД ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!️

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

️Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.

5 кроків до безпечного харчування
1. Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
  • 2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

    • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
    • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
    • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
    • 3. Ретельно готуйте їжу:

      • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
      • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
      • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
      • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
      • 4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

        • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
        • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
        • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
        • 5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

          • використовуйте чисту або очищену воду;
          • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
          • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
          • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
          • Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

            Центр наголошує! Захистіть себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій: вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся простих профілактичних дій.

            Поділитися:
Знайти