Усі новини

Захистіть себе від гострих кишкових інфекцій!️

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
️Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.
Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій
вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі та купайтеся у безпечній воді.

5 кроків до безпечного харчування
1⃣ Підтримуйте чистоту:
– ️мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
– ️мийте руки після відвідування туалету;
– ️вимийте і продезинфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
– ️захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2⃣ Відокремлюйте сиру їжу від готової:
– ️відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
– ️для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
– ️зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3⃣ Ретельно готуйте їжу:
– ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
– доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при 100° С;
– сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим безкольоровим, а не рожевим;
– ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4⃣ Зберігайте їжу при безпечній температурі:
– не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 20 хв;
– не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
– не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
5⃣ Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
– використовуйте чисту або очищену воду;
– обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
– ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх свіжими;
– не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.
#кишкові_інфекції #профілактикакишковихінфекцій #профілактика_кишкових_інфекцій #сальмонельоз #профілактикасальмонельозу #гострікишковіінфекції #кишковіінфекції #профілактикахарчовихотруєнь #дотриманняправилособистоїгігієни #харчовіотруєння #харчовіпродукти #промоціяздоровогоспособужиття #здоровийспосібжиття

Поділитися:
Знайти