Заходи профілактики дизентерії
21 травня 2024
- Ретельно мийте руки з милом після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо не має умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, антисептичні засоби для рук.
- Не купуйте продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі, де якість та свіжість продуктів не перевіряється, а продавці працюють без медичних оглядів та в антисанітарних умовах.
- Не споживайте продукти сумнівної якості та з закінченим терміном придатності.
- Молоко та молочні продукти, які були куплені на фермерських ринках, обов’язково мають пройти термічну обробку.
- Ретельно мийте овочі, фрукти, ягоди, тощо проточною водою, для споживання дітьми – обдайте окропом.
- Використовуйте для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутильовану).
- Дотримуйтесь технології приготування готових страв, кулінарних виробів, тощо. Ретельно просмажуйте та проварюйте їжу перед вживанням.
- Не допускайте в житлове приміщення, особливо де зберігаються продукти, залітання мух, які можуть розносити збудника захворювання. Своєчасно прибирайте сміття, харчові відходи, не допускайте появи мух, тарганів та гризунів.
- Уникайте контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При виявленні симптомів хвороби не займайтесь самолікуванням, а негайно зверніться за допомогою до лікаря.