З 20 по 26 жовтня триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем
25 жовтня 2024З 20 по 26 жовтня триває Міжнародний тиждень профілактики отруєння свинцем. Сьогодні розповідаємо про шляхи потрапляння свинцю до організму людини.
Передача свинцю до організму можлива через дихальні шляхи; шлунково-кишковий тракт; шкірні покриви.
Через дихальні шляхи свинець надходить у формі пилу, пари чи аерозолю. Потім отрути швидко потрапляють у кров. Чим довше діяла отрута, тим вищий її токсичний ефект.
У випадку з шлунково-кишковим трактом всмоктування токсичних сполук відбувається в ротовій порожнині, а потім в шлунку та кишечнику. Як правило, це відбувається при нехтуванні правилами особистої гігієни, особливо поміж дітей. Особливо вразливими в цьому випадку є й діти, що страждають на пікацизм (харчовий розлад, коли є бажання споживати неїстівні речі.
Через шкірні покриви сполуки свинцю проникають через використання неякісного одягу.
