Усі новини

Як вберегтись від кишкових інфекцій

З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних основних вимог:

  • Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  • Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або лише перекип’ячену воду.
  • Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
  • Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
  • Туристам, мандрівникам для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена, для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води.
  • При купівлі харчових продуктів та напоїв звертати увагу на терміни зберігання та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
  • При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  • На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані обов’язковій термічній обробці.
  • При споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.
  • При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
  • Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
  • Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
  • При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.
  • Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами, не ковтати воду при купанні.
  • У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При виникненні захворюваності на кишкові інфекції у організованих колективах хворого необхідно ізолювати від решти колективу (до прибуття лікаря).
  • При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
  • При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу за телефоном 103.
  • Пам’ятайте! Захворювання кишковими інфекціями легше попередити ніж потім лікувати. Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковим інфекціями.

    Поділитися:
Знайти