Як вберегтись від кишкових інфекцій
18 червня 2024
З метою профілактики кишкових інфекцій необхідно дотримуватись наступних основних вимог:
- Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
- Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або лише перекип’ячену воду.
- Не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
- Не вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх якості.
- Туристам, мандрівникам для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена, для пиття та приготування їжі потрібно мати з собою запас питної води .
- При купівлі харчових продуктів та напоїв звертати увагу на терміни зберігання та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
- При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
- На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо). Приготовлені страви бажано споживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають бути піддані обов’язковій термічній обробці.
- При споживанні овочів та ягід їх необхідно добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.
- При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням обов’язково мити руки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалету.
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Батькам необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб дитина не споживала незнайомі ягоди та інші продукти невизначеного походження.
- Для купання та відпочинку користуватися лише офіційно відкритими для цього пляжами, не ковтати воду при купанні.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутися до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатися самолікуванням. При виникненні захворюваності на кишкові інфекції у організованих колективах хворого необхідно ізолювати від решти колективу (до прибуття лікаря).
- При купівлі будь-якого харчового продукту у торгівельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
- При тяжкому стані хворого негайно викликати швидку допомогу за телефоном 103.
Пам’ятайте! Захворювання кишковими інфекціями легше попередити ніж потім лікувати. Тільки чітке дотримання всіх гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути зараження кишковим інфекціями.