Як уникнути ботулізму
21 серпня 2024
Збудники ботулізму можуть “ховатися” у будь-яких продуктах, які не пройшли достатньої термічної обробки, абияк транспортувались чи зберігались. За статистикою попередніх років найбільшою загрозою для українців є в’ялена риба і м’ясо, яке консервували в домашніх умовах.
Потенційно найбільш небезпечні:
- в’ялена, копчена, солона або консервована риба;
- м’ясні та грибні консерви, особливо домашнього виробництва;
- копчене м’ясо.
Ботулізм може виникнути внаслідок споживання будь-яких виробів з м’яса − ботулотоксини нерідко містяться в ковбасі, шинці тощо. Збудник продукує токсин в умовах відсутності кисню − анаеробні умови.
Ботулізм − це харчове отруєння. Хоча збудники постійно перебувають в ґрунті і утворюють надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів спори (форма існування бактерій), шанси заразитись ним через рани вкрай низькі (хоча й не нульові). Дуже рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані з уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Для профілактики ботулізму:
- дотримуйтесь правил гігієни, підтримуйте чистоту під час готування їжі;
- відокремлюйте сире від готового, не нарізайте на одній дошці, наприклад, м’ясо і овочі;
- забутьте про принцип “гаряче сирим не буває” − завжди ретельно дотримуйтесь норм при тепловій обробці;
- зберігайте продукти за безпечної температури;
- використовуйте чисту воду, не промивайте овочі водою з річки тощо.
Якщо сумніваєтесь у якості продуктів − не споживайте такі продукти.
Успіх лікування ботулізму залежить від ранньої діагностики та своєчасного лікування. Лікування ботулізму у більшості випадків супроводжується введенням ботулінічного антитоксину − препарату, що містить антитіла для нейтралізації токсину. Що раніше пацієнту введуть “протиотруту”, то менше ризиків є для здоров’я, ускладнень і незворотніх наслідків.