Як харчуватися, щоб запобігти інсульту?
18 лютого 2025
До пʼятірки головних факторів ризику інсульту належить і нездорове харчування.
Щоб зменшити ризик інсульту:
- Вживайте каші нешвидкого приготування— гречку, пшоно, вівсянку тощо.
- Намагайтеся урізноманітнити раціон, щоб забезпечити організм усіма необхідними речовинами.
- Вживайте цільнозернові продукти(цільнозерновий хліб, макарони тощо), які допомагають запобігти діабету II типу, хворобам серця та ожирінню.
- Їжте 400–600 грамів овочів і фруктів на день. Звертайте увагу на сезонні продукти, як-от буряк, морква, капуста, огірки, помідори, гарбуз, яблука, груші.
- Віддавайте перевагу рослинній олії.В оливковій, кукурудзяній чи лляній олії є кислоти Омега-3 та Омега-6, які допомагають зберегти стінки артерій здоровими, зменшують ризик утворення тромбів і знижують АТ. Соняшникова олія сприяє зниженню рівня холестерину, що зі свого боку зменшує ризик інсульту.
Водночас для зменшення ризику інсульту не зловживайте червоним м’ясом і тваринними жирами, а також відмовтеся від солодких газованих напоїв.
Обмежте вживання продукції з високим ступенем кулінарної переробки (кондитерські вироби, заморожені готові страви тощо): як правило, чим ближче продукти до свого первинного стану та чим менше доданих компонентів в їхньому складі, тим вони корисніші для здоров’я. Наприклад, сушені горіхи та гарбузове насіння — корисні натуральні продукти, що не піддавались кулінарній обробці. А от майже уся їжа швидкого приготування, що містить цукор чи сиропи, модифікований крохмаль, гідрогенізовані жири, смакові домішки тощо, має негативний вплив на стан здоров’я та збільшує ризик інсульту.
Готові м’ясні продукти, як-от сосиски та ковбаси, слід споживати якомога рідше. А ще вживайте не більш ніж 5 грамів кухонної солі на день (близько 1 чайної ложки).
Що ще важливо для профілактики інсульту:
- повністю відмовтеся від куріння;
- підтримуйте нормальну вагу;
- лікуйте серцево-судинні захворювання та цукровий діабет;
- не вживайте алкоголь.