Усі новини

Вплив харчування на зорову систему: як правильна дієта підтримує здоров’я очей

Збалансоване харчування важливе не лише для нормальної роботи серцево-судинної системи чи шлунку. Дієта, заснована на корисних продуктах, дозволить не тільки підтримувати свою вагу у нормі, але ще й суттєво покращити якість зору незалежно від віку.
Основні поживні речовини для здоров’я очей: що потрібно включити до свого щоденного раціону
Ми з дитинства чуємо про те, що якщо вживати багато овочів і фруктів – можна бути здоровим і менше хворіти. Однак досить рідко можна почути, які саме продукти покращують якість зорової функції, а ще містять вітаміни для зору, допомагають зміцнити його на постійній основі.

Щоб підтримувати здоровий зір, додайте до раціону такі продукти:

  • Жовті та помаранчеві овочі: морква, гарбуз, батат містять велику кількість бета-каротину, який сприяє зволоженню поверхні очного яблука й не тільки;
  • Крупи: вівсянка та гречка містять мінерали, які допоможуть уникнути втоми при щоденному навантаженні на очі;
  • Кисломолочні продукти: багаті на Калій та Кальцій, підтримують якість передачі нервових сигналів у мозок;
  • Мед: покращує кровообіг в очах, зберігає зорову функцію, а також забезпечує живлення очних волокон;
  • Горіхи: містять вітаміни та макроелементи, які відповідають за здорове функціонування зорової системи у комплексі;
  • Бобові: сочевиця, квасоля, горох та інші допоможуть уникнути помутніння кришталика, а також запобігти появі катаракти;
  • Морепродукти: завдяки жирним амінокислотам дозволяють уникнути сухості очей, уповільнюють атрофію сітківки;
  • Ягоди: чорниця захищає від ультрафіолету, насичує корисними речовинами, що підвищують здоров’я сітківки.
  • Продукти несуть користь у тому випадку, якщо використовуються у правильній формі та дозуванні. Надлишок морепродуктів або цитрусових може призвести до погіршення здоров’я, а тому, перш ніж вводити ті чи інші інгредієнти у раціон, проконсультуйтеся з гастроентерологом.

    Харчові джерела антиоксидантів: як вони захищають очі від вільних радикалів
    Окислення як процес усередині нашого організму може бути згубним не тільки для очей, але й для шкіри, мозку, здоров’я у цілому. Антиоксиданти, які борються з процесом окислення та вільними радикалами, дозволяють заблокувати вплив токсинів на організм, а також вберегти від зниження чіткості зору та погіршення самопочуття.
    Антиоксиданти містяться у таких продуктах, як: морква; картопля; гарбуз; кабачки; манго; петрушка; помідори; кавун; червоний перець; редиска; зелень; броколі; мандарини та апельсини; полуниця; яблуко; чорниця; виноград; зелений чай та багато іншого.

    Пам’ятайте, що регулярний стрес, поганий сон, вплив екології та навколишнього середовища може негативно позначитися на кількості окислювальних процесів в організмі. Часті фізичні навантаження, вживання алкоголю, куріння, а також прийом лікарських препаратів – це може призвести до зменшення можливості нашого організму боротися з радикалами самостійно. Як результат – знадобиться більша кількість антиоксидантів, які зможуть убезпечити від токсинів й не тільки.

    Шкідливі продукти, які можуть негативно впливати на зір: як їх уникнути
    Існують як продукти, корисні для зору, так й такі, які можуть негативно на нього впливати.

    Серед таких відзначимо:

    • Кофеїн, який підвищує тиск усередині очного яблука;
    •  Жирна їжа, яка підвищує ризик тромбозу та інсульту ока;
    • Алкогольні напої, що погіршують постачання крові до сітківки;
    • Солоні страви, які підвищують тиск та формують набряки;
    • Солодке, що негативно впливає на сітківку й не тільки.
    • Зазначимо, що необов’язково повністю виключати ці продукти зі свого раціону. Достатньо буде збалансувати їх кількість або звести вживання до мінімального рівня, замінивши кориснішими та поживнішими.

      Роль різноманітної дієти у збереженні зору: як підтримувати баланс харчування для оптимального здоров’я очей
      Пам’ятайте про те, що недостатньо просто сезонно вживати овочі та фрукти у великих кількостях. Вітаміни та інші речовини не мають накопичувального ефекту, а тому, якщо вживати їх кілька місяців на рік, не варто очікувати на очевидну користь.
      Варто додати їх до раціону на постійній основі. Пам’ятайте, що матиме значення не розмір порції, а регулярність споживання того чи іншого продукту. Постійна присутність в організмі вітамінів та мінералів – запорука здоров’я не лише тіла у комплексі, а й покращення зорової функції.

      Поділитися:
Знайти