Усі новини

Центр: споживання безпечних продуктів створить умови для безпечного харчування

Безпека харчових продуктів –це поняття, що включає в себе обробку, підготовку та зберігання харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Отже, виробники та реалізатори продуктів харчування повинні дотримуватися низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров’я, здійснювати виробництво та реалізацію безпечного харчового продукту.

Безпечний харчовий продукт – це той продукт, який не завдаватиме шкоди споживачу за умови правильного споживання. Коли виробник виготовляє продукт, він повинен оцінити ризики від того чи іншого небезпечного фактору, як ці ризики вплинуть на небезпечність продукту. Так він має брати до уваги і спосіб споживання продукту. Небезпечні харчові продукти, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш як 200 різноманітних хвороб – від діареї до онкологічних захворювань.

Кишкові інфекції дають про себе знати, коли в організм разом з їжею, водою або через брудні руки проникає збудник хвороби. Збудники кишкових інфекцій стійкі в зовнішньому середовищі, тривалий час зберігаються на руках, предметах, в ґрунті та воді, мають властивість розмножуватись в продуктах харчування при кімнатній температурі. Найбільш сприятливе середовище для розмноження збудників – сир, сметана, молочні продукти, страви із вареного м’яса, фарш, котлети, паштети, кремові вироби.

Щоб вберегтися від зараження гострими кишковими інфекціями, необхідно дотримуватись правил:

  • НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
  • НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо). Для пиття і приготування їжі – використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання.
  • НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
  • НЕ вживати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
  • НЕ вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.

При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (паштети, м’ясні салати тощо). Не готувати продукти з запасом.

Перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалетів обов’язково мити руки з милом.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Не рекомендовано займатись самолікуванням.

Пам’ятайте: будь-яке захворювання легше попередити, ніж лікувати.

 

Поділитися:
Знайти