Щоб Великодні свята мали лише приємний клопіт: рекомендації генеральної директорки Центру Чайчук Оксани для запобігання харчовим отруєнням
18 квітня 2025
За кілька днів українці та жителі області відзначатимуть Великдень – найбільше свято християнського календаря. У цей світлий день люди йдуть до церкви, де традиційно освячують Великодні кошики з пасками, крашанками, писанками, різними м’ясними та сирними продуктами.
Так як Великдень – це ще й завершення Великого посту, впродовж якого м’ясо заборонялося, то вже на великодні свята господині залюбки готують домашні частування: ковбасу, шинку, голубці, холодець тощо, які потім стоятимуть на святковому столі. І далі родиною та близькими збираються за спільною молитвою та столом.
Проте, готуючись до свята, не слід забувати про небезпеку, яку можуть приховувати елементарні продукти харчування або готові страви, приготовлені з порушенням технології, з неякісної сировини або з порушенням режиму зберігання.
Щоб Великодні свята мали лише приємний клопіт та запобігти харчовим отруєнням, не зашкодивши своєму здоров’ю та рідних, пропонуємо вашій увазі рекомендації генеральної директорки ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головної державної санітарної лікарки Тернопільської області ЧАЙЧУК Оксани.
Передусім, варто пам’ятати, що більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів і святкувань. З-поміж причин таких спалахів – залучення до приготування страв випадкових осіб, не обізнаних з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Також, кишкові інфекції передаються через неякісно помиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, придбані на стихійних ринках чи у приватних осіб.
До прикладу, при сальмонельозі основними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
Ця хвороба вражає травну систему людини, а зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину.
Джерело кишкових інфекцій – хвора людина або бактеріоносій, а головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто працює в сфері обслуговування населення, як-то продавці продуктових магазинів, працівники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх рук: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
Не варто забувати і про таку небезпечну недугу, як ботулізм. Зараження може відбутись через в’ялену річкову рибу домашнього приготування, домашні консерви, копчену м’ясну і рибну продукцію, запечену на вогнищі картоплю, ковбаси і копченості у вакуумній упаковці. До отруєння також може призвести вживання дикорослих ранніх грибів, назбираних у лісі. Тому краще придбати їх у торговій мережі.
Головна державна санітарна лікарка Тернопільської області нагадує, щоб святкувати Великдень без шкоди для здоров’я варто дотримуватись відповідних правил. Для того, щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій під час великодніх святкувань, а також посиденьок на природі, генеральна директорка Центру Чайчук Оксана рекомендує:
- не вживати продукти і напої сумнівної якості чи протерміновані продукти;
- не купувати продукти, що швидко псуються, або реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби);
- уникати товарного сусідства при зберіганні сирої продукції та готових страв;
- суворо дотримуватись правил особистої гігієни перед приготуванням їжі та її прийомом;
- свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою, а при вживанні дітьми – обдати окропом;
- фрукти та овочі, ножі і поверхні, на яких буде проводитись нарізка та подача продуктів, захищати приготовлену їжу від комах;
- вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
- не зловживати стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
- уникати надмірного змішування інгредієнтів;
- не залишати страви для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
- не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
- не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо), не беріть їх на пікнік – вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
- не використовувати на природі для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел, як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
- під час відпочинку на природі з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали продукти сумнівної якості;
- бути обережними з домашніми заготовками. Якщо використовуєте домашній майонез чи консервацію, переконатися, що вони приготовані з дотриманням усіх санітарних норм. Порушення технології при консервуванні може стати джерелом ботулізму – смертельного захворювання, яке потребує негайного лікування;
- пам’ятати: безпечної дози алкоголю не існує!
Приємного святкування! Великдень – це час радості, єднання та смачних страв, але безпека має бути на першому місці.
Міністерство охорони здоров’я України
Центр громадського здоров’я України
Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Дотримання простих рекомендацій генеральної директорки ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», головної державної санітарної лікарки Тернопільської області Чайчук Оксани – запорука здорового й безпечного святкування великодніх свят!