Питання і відповіді про кишкові інфекції
15 квітня 2025Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, Тернопільський ЦКПХ підготував більше інформації:
- Що таке кишкові інфекції? Кишкові інфекції – це захворювання, викликані хвороботворними вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту.
- Що є збудником кишкової інфекції? Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели), умовно-патогенні мікроби (стафілокок, протей), віруси (ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти (лямблії).
Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб. - Що може спричинити кишкову інфекцію? Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах. Тому відокремлюйте сиру їжу від готової. Пам’ятайте, потрібно користуватись для обробки сирих продуктів окремими ножами й обробними дошками та ретельно мити руки. Щоб уникнути контакту між сирими й готовими продуктами, необхідно зберігати їх у закритому посуді чи контейнерах.
Потрібно зберігати їжу при безпечній температурі. Не довше, ніж через 2 години після приготування, помістіть їжу в холодильник або заморозьте її. Не кладіть гарячу їжу в холодильник. Температура холодильника повинна бути +4°C чи нижче, а морозильної камери — нижче -15°C.
Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти. Для приготування страв використовуйте чисту питну або доочищену воду. Обирайте свіжі та не зіпсовані продукти, слідкуйте за терміном придатності при їх купівлі. Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо якщо подаватимете їх до столу сирими. Не використовуйте продукти, у яких закінчився термін придатності. - Як поширюються кишкові інфекції? Для кишкових інфекцій характерна швидкість поширення. Передача: орально-фекальним, аліментарним та повітряно-краплинним шляхом. Інфекція передається від людини до людини через немиті руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.
- Як зрозуміти, що ви захворіли кишковою інфекцією? Кишкові інфекції – це велика група патологій, причиною розвитку яких є проникнення в шлунково-кишковий тракт патогенних бактерій або вірусів.
Основні ознаки кишкової інфекції у дорослих і дітей – це розлади травлення, загальна інтоксикація і підвищення температури тіла. - Скільки часу заразна кишкова інфекція? При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики.
Значну роль у поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був встановлений. - Як харчуватись, якщо лікар призначив амбулаторне лікування при кишковій інфекції? При ГКІ необхідна зміна звичного раціону. Лікувальне харчування включає введення дієти в перші дні хвороби і відновний період. Метою є зменшення запалення в шлунково-кишковому тракті, відновлення слизових оболонок і нормального функціонування органів травлення.
Харчування при кишковій інфекції у дорослих
Дієта в даному випадку залежить від тяжкості стану. Що можна їсти при кишковій інфекції та шлунковому грипі:
У першу добу – голод, вживання достатньої кількості рідини.
Другу добу – сухарики, чай з цукром, поступове введення каш, супів на воді без жиру.
Третю добу і далі – їжа, яка не подразнює шлунок, знежирена, без спецій, приготовлена на пару або відварна.
Надалі на період відновлення уникають гострих, копчених, смажених, жирних страв. Вживають невеликі порції дрібно – через кожні 3-4 години.
Напої: чай з цукром, відвари трав (ромашка, м’ята) при поліпшенні стану – кисілі, морси. Не можна вживати нерозведені соки, незбиране молоко, міцну каву, напої, що викликають бродіння в кишечнику.
Дієта при кишковій інфекції у дитини
На початку захворювання, коли у дитини спостерігається нудота і відраза до їжі необхідна водно-чайна пауза, в подальшому в залежності від загального стану, вводять дієтичні продукти: рисовий відвар, протерті каші без масла (гречана, рисова), протерті супи; підсушений білий хліб, галетне печиво; овочеве пюре; паштет з нежирного м’яса; дитячий знежирений сир; печені яблука, банани.
Дітям у віці до 2 років рекомендовані адаптовані дитячі суміші на безмолочній основі, каші на воді.
Важливо забезпечити достатню кількість рідини – неміцний солодкий чай; кисіль з чорниці (при проносі); рисовий відвар; мінеральну воду.
Необхідно виключити молоко і напої на ньому, свіжі соки. Повернення до звичайного способу харчування виконується поступово протягом 10-14 днів.
Дотримання дієти і правил гігієни прискорять одужання і дозволять виключити можливі ускладнення при ГКІ.
Бережіть себе та здоровʼя!
