Усі новини

Причини виникнення та шляхи запобігання гострим кишковим інфекціям – Центр

Основними причинами #кишкових_інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, залучення до приготування страв випадкових осіб, котрі не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.

У разі підтоплення території від сезонного підняття води з річок можливо потрапляння стічних вод з вигрібних ям, зливи із звалищ побутових та сільськогосподарських відходів (від утримання домашніх тварин) у питну воду криниць, колодязів громадського та індивідуального користування, забруднення ґрунту.

При гострих кишкових інфекційних захворюваннях ефективність #профілактичних_заходів залежить від рівня гігієнічних знань населення та дотримання гігієнічних правил. З метою #профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно виконувати такі заходи профілактики:

  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або бутильовану питну воду;
  • не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами зберігання;
  • не брати в дорогу при здійсненні подорожі та на відпочинок продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські кремові вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні);
  • продукти, що швидко псуються, зберігати лише в холодильнику, обов’язково дотримуватись термінів їх зберігання;
  • при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на терміни та умови їх зберігання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб та при дотриманні температурних режимів, зазначених на упаковці та у встановлений виробником термін;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб; купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
  • розливне молоко, куплене на базарі, перед вживанням обов’язково слід кип’ятити, не вживати молоко-самоквас і сир з нього без попередньої термічної обробки;
  • на відпочинку виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо);
  • не готувати страви із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу (зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати двох годин);
  • при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною проточною водою, а для споживання дітям – додатково обдати окропом;
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, ставків, невідомих підземних джерел водопостачання, поверхневих вод тощо;
  • перед приготуванням їжі та перед її вживанням слід завжди мити руки з милом;
  • необхідно обов’язково мити руки після відвідування туалету;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремо, стіл, розділювальні дошки, ножі, м’ясорубку (блендер, кухонний комбайн тощо) після роботи з сирими продуктами потрібно ретельно вимити і ошпарити окропом;
  • під час відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни;
  • для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно визначеними місцями відпочинку та відповідно облаштованими пляжами; при купанні у водоймах і басейнах не слід допускати потрапляння води до рота;
  • вести боротьбу з мухами;
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, від комах, гризунів та інших тварин. Для надійного захисту продуктів слід зберігати їх у щільно закритих банках (контейнерах).

Виконання нескладних правил та порад ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» допоможе уникнути захворювання та зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!

Поділитися:
Знайти