Профілактика вірусних гепатитів А, E
30 липня 2025
Вірусні гепатити А та Е – це гострі кишкові інфекції з переважним ураженням печінки. Джерелом зараження є хвора людина в початковому періоді захворювання. Вірус передається через забруднену воду, продукти харчування, брудні руки. Переважна кількість захворілих повністю одужують від гепатиту А з довічним імунітетом.
Для профілактики гепатиту А є безпечна та ефективна вакцина.
Вірус гепатиту Е передається головним чином через контаміновану воду.
Для профілактики вірусних гепатитів А та Е важливо дотримуватись таких правил:
- Дотримання правил гігієни — миття рук під проточною водою після візиту до людини, що захворіла на гепатит D, E, туалету, користування громадським транспортом тощо (якщо доступ до води й мила відсутній, необхідно використовувати спиртовий розчин для дезінфекції рук).
- Коли якість питної води чи льоду невідома, слід відмовитися від їхнього споживання, також не варто пити воду з відкритих джерел. Найкраще вживати бутильовану чи кип’ячену воду.
- Овочі, фрукти, зелень та ягоди перед вживанням важливо добре мити, а страви з м’яса, особливо свинини треба піддавати ретельній термічній обробці.
- На ринку доступні кілька ін’єкційних інактивованих вакцин проти вірусного гепатиту А. Виробники рекомендують дві дози вакцини для забезпечення більш тривалого захисту після щеплення (5–8 років). Для дітей у віці до одного року ліцензованих вакцин немає. У країнах з високою ендемічністю використання вакцини обмежене, оскільки більшість дорослого населення має природний імунітет у результаті перенесеного колись захворювання.