Профілактика гіповітамінозу у дорослих та дітей
24 лютого 2025Профілактика гіповітамінозу полягає в організації якісного харчування та правильного способу життя.
Для цього необхідно:
Щоб зменшити ризик інсульту:
- забезпечити збалансований раціон;
- відмовитися від шкідливих звичок;
- уникати стресів;
- нормалізувати режим праці та відпочинку;
- стежити за вагою;
- не приймати ліки без призначення лікаря;
- вчасно лікувати захворювання, що призводять до гіповітамінозу (органів ШКТ, харчові алергії);
- вести активний спосіб життя, займатися спортом, частіше бувати на свіжому повітрі;
- загартовувати організм;
- при необхідності приймати полівітамінні комплекси;
- в осінній та зимовий період вживати ферментовані овочі (капуста, огірки, помідори), натуральні вітамінні коктейлі із заморожених ягід, трав’яні чаї;
- ретельно стежити за раціоном матері, що годує, для профілактики гіповітамінозу у немовлят
Як уникнути авітамінозу?
Уникнути авітамінозу допоможе продуманий раціон, який включає не тільки продукти, що є джерелом вітамінів, але й ті, що необхідні для засвоєння. Крім того, неправильне приготування та зберігання їжі руйнує корисні мікронутрієнти. Так, у нарізаному салаті вже за пару годин вітамінів стає у кілька разів менше.
Наступні правила допоможуть максимально зберегти вітаміни в їжі:
– Готуйте страви самостійно, не купуйте вже приготовлені, так ви зможете гарантувати їхню свіжість.
– Відмовтеся від вживання фастфудів, консервованих продуктів.
– Не тримайте заморожені продукти довго в холодильнику, готуйте частіше.
– Під час смаження втрачається близько 50% вітамінів, що містяться в продуктах, тому вибирайте приготування на пару, тушкування, запікання, варіння.
– Овочі кидайте в киплячу воду, використовуйте мінімальну термообробку.
– Варіть і тушкуйте в невеликому об’ємі рідини, щоб не зливати відвар, наповнений вітамінами.
– Не переварюйте продукти, свіжоморожені овочі та фрукти готуйте відразу після миття, не розморожуючи.
– Їжте овочі та фрукти по можливості свіжими та повністю, не нарізайте їх заздалегідь.
– Їжте фрукти зі шкіркою (якщо впевнені в їхній біоякості), тому що вона містить біофлавоноїди, що підсилюють дію вітамінів.
