Правила харчування в спеку
14 серпня 2024
Щоб комфортно почувати себе під час спеки – необхідно правильно харчуватись.
ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України» рекомендує дотримуватись декількох правих харчування в літній період.
- Слідкуйте за кількістю їжі. Велика кількість їжі вимагає значних витрат енергії – для того, щоб перетравити все з’їдене. Організм замість того, щоб витрачати сили на інші життєво- важливі процеси, направляє їх на перетравлення. Щоб добре себе почувати, вставайте з-за столу з легким відчуттям голоду.
- Оберіть правильний раціон. Раціон харчування має бути збалансованим: вміст білків (птиця, риба, молочні продукти) приблизно 14–15%, жирів (як рослинних, так і тваринних) – не більше 11–12%. Решту мають становити вуглеводи. Намагайтеся вживати менше простих вуглеводів (цукерки, вироби з борошна) і більше складних – овочі, фрукти, каші.
Нагадуємо, що у спеку порушується кислотно-лужний баланс організму: він «зсувається» в «кислий» бік. Тому людському організму потрібні компоненти, що мають лужну валентність, – рослинна їжа і молочні продукти. Споживайте влітку більше овочів, зелені, ягід, фруктів і менше м’яса, смажених, жирних і копчених продуктів, адже останні є важкими для травлення.
- Пийте достатню кількість води. У спекотну погоду організму потрібно в 1,5-2 рази більше рідини, ніж в холодну пору року. Вода особливо необхідна при фізичних навантаженнях: людина більше пітніє, їй треба відновлювати втрачену вологу. До того ж влітку ми відкриваємо своє тіло, збільшуючи тим самим площу випаровування рідини з організму. Добова потреба людини у воді становить в середньому 2,5 л. Цю норму можна розрахувати індивідуально: на 1 кг ваги тіла потрібно 30 мл рідини. При цьому не забувайте, що вона потрапляє в організм не тільки в чистому вигляді, але й з іншими продуктами – овочами, фруктами, супами тощо. Тому пийте в міру, щоб уникнути набряклості.
- Харчуйтесь до 5 разів на день невеликими порціями. Візьміть за правило – 3 основні прийоми їжі чергуються з двома «перекусами». Невеликі порції дозволять не обтяжувати травну систему, яка дуже вразлива в спеку. «Перекушувати» краще фруктами або кисломолочними продуктами.
- Влаштовуйте розвантаження. Розвантажувальні дні – це «вихідні» для організму. До речі, овочевий, фруктовий, ягідний або кефірний день теж краще влаштовувати у вихідний, коли організм не потребує багато енергії. Особливо корисним буде огірковий день. Їжте не корнішони, а огірки середнього розміру. До речі, огірковий сік корисно вживати при захворюваннях, пов’язаних з порушенням обміну речовин. Порадьтесь зі своїм сімейним лікарем перед тим, як займатись розвантаженням. І не забувайте ретельно промивати ягоди і фрукти перед їх вживанням.
- Алкоголь – це шкідлива звичка при любій погоді. Чим менше ви будете пити алкоголь у спеку – тим краще. Спиртне викликає зневоднення організму, а алкоголь у поєднанні з підвищенням температури повітря ускладнює його роботу.
- Тільки свіжі продукти. У спекотну погоду продукти швидко псуються, тому існує небезпека отруєння. Влітку краще їсти не котлети, а рибу та м’ясо, приготоване цілим шматком. Страви довго не зберігайте, особливо в періоди відключення електроенергії. Купуючи продукти обов’язково звертайте увагу на терміни їх реалізації.
- Дотримуйтесь правил особистої гігієни – часто мийте руки, а особливо мийте руки перед їжею. Така звичка вбереже Вас від гострих кишкових інфекцій.
Бережіть себе і будьте здорові.