Печінка: унікальний орган
30 грудня 2024Печінка – унікальний багатофункціональний орган, що виконує ряд життєво важливих функцій.
Життя без цього органу так само неможливо, як без серця і легенів.
Печінка – це орган, який важить в середньому 1,5 кілограма і розташований у правій верхній частині черевної порожнини, захищеній найнижчими ребрами.
Здорову печінку не можна пропальпувати, оскільки вона знаходиться під реберним каркасом.
Печінка має унікальний набір, на перший погляд, зовні не пов’язаних між собою функцій!
Її основними функціями є:
Детоксикація
Печінка фільтрує всі речовини в організмі (ліки, алкоголь, їжа, хімічні сполуки…)
Синтез
Печінка відіграє важливу роль у контролі рівня глюкози в крові та необхідна для виробництві жовчі, білків, жирів та деяких гормонів.
Печінка – єдине місце синтезу важливих білків: альбумінів, фібриногену, протромбіну (важливі компоненти системи згортання крові)
Переробка жирів
Печінка переробляє жири в організмі, зокрема, відповідає за їх виробництво, перетворення, транспортування. Печінка не призначена для зберігання жирів, але в здоровій печінці до 5% від її маси можуть міститися «крапельки» жиру
Ви знали?
Печінка – це винятковий орган. Вона має чудову здатність до регенерації при пошкодженні!
За античних часів печінку вважали центром емоцій людини, за які сьогодні «відповідає» серце. В ті ж часи люди думали, що гнів і смуток беруть свій початок у печінці.
Незважаючи на висоту, що дорівнює лише 10 см, печінка середнього розміру має майже такий самий об’єм, що і футбольний м’яч, і це робить її другим за величиною органом в організмі людини після шкіри.
Здоров’я печінки та спосіб життя
Одна з найважливіших функцій печінки – бар’єрна: вона нейтралізує продукти білкового обміну, забираючи їх з крові. Саме в печінці знешкоджуються токсини й алергени, які потрапляють в організм.
У цьому органі відбувається секреція жовчі, яка необхідна організму для перетравлювання їжі. Печінка також бере участь у синтезі холестерину та контролює жировий обмін, допомагає регулювати гормональний фон, видаляючи з організму надлишок гормонів, які виробляють ендокринні залози. Окрім того, печінка виробляє глюкозу – головне джерело енергії. Вона відповідає за вуглеводний обмін, підтримуючи впродовж дня постійний рівень глюкози в крові та метаболізм вітамінів A, B, C, D, E, K, PP і фолієвої кислоти; у ній також зберігаються запаси вітамінів A і D, B12 і деяких життєво важливих макро- та мікроелементів (залізо, мідь, кобальт).
Як підтримати печінку, щоб вона краще справлялась зі своїми функціями:
• перегляньте свій раціон харчування: зменште кількість жирів і вуглеводів, адже вживання великої кількості вуглеводів (особливо рафінованих) призводить до ожиріння печінки;
• відмовтесь від вживання алкоголю;
• якомога більше рухайтесь. Малорухливий спосіб життя сповільнює утилізацію насичених жирів. Як наслідок, жири відкладаються в клітинах печінки, що призводить до їх переродження в результаті оксидативного стресу;
• обов’язково включайте в раціон поліненасичені жирні кислоти. Вони містяться в рослинних маслах холодного віджиму (кунжутне, лляне), в горіхах, насінні, рибі та морепродуктах.
#печінка #liver #профілактиказахворюваньпечінки #харчування #рекомендаціїдляздоровоїпечінки #правильнехарчування #здоровийспосібжиття #промоціяздоровогоспособужиття
Більше матеріалів ви можете знайти на наших ресурсах:
сайт – https://tr.cdc.gov.ua
фбсторінка – https://www.facebook.com/TernopilregionalCDC
Дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.
