Усі новини

Особливості харчування людей похилого віку

Бажання людини жити довго та залишатись активним і здоровим – цілком закономірне. Однією з найважливіших умов збереження здоров’я, працездатності, запобігання передчасному старінню організму є раціональне харчування. Враховуючи, що у похилому віці зменшується пристосованість організму до дії різноманітних зовнішніх чинників, варто особливо ретельно дотримуватись режиму харчування.

Чому це так важливо? Справа в тому, що з віком у крові підвищується кількість інсуліну, під його впливом глюкоза, що надходить з їжею, перетворюється на жир. А сигналів до витрати накопичених жирових запасів немає… Створюється замкнене коло: спочатку в організмі накопичуються помірні жирові запаси, а потім починається ожиріння: в огрядної людини розвивається підвищений апетит.

І в цьому головна небезпека, адже зайве накопичення жиру провокує появу головних недуг старіння: атеросклерозу, діабету, подагри, хвороб печінки та нирок і як наслідок – скорочення тривалості життя на 6-10 років.

Щоб уникнути подібних проблем, спеціалісти з проблем харчування людей старшого віку радять вживати їжу 4-5 разів на добу, невеликими порціями, віддаючи перевагу продуктам, які легко засвоюються, з високим вмістом вітамінів, мінералів, вводити в раціон продукти з речовинами, наділеними здатністю уповільнювати старіння організму. До цього переліку включені:

  • вітаміни групи В ( м’ясо, яйця, бобові та зернові культури, горіхи, салат, петрушка, шпинат);
  • вітаміни групи А (вершкове масло, молоко, морква, солодкий перець, помідори, печінка);
  • вітаміни групи Е (соняшникова олія, зелені бобові, зародки зернових культур, печінка, нирки);
  • мінерали: мідь (зернові, крупи, гриби, суниці, кавуни, яловичина), марганець (петрушка, кріп, буряк, гарбуз, малина, різні крупи, зернові), цинк ( печінка, нирки, легені, куряче м’ясо, тверді сири).

В той же час слід обмежити споживання солі(4-6 г на добу), страв на м’ясних та рибних бульйонах (не частіше 1-2 рази на тиждень), віддавати перевагу продуктам та стравам, котрі нормалізують кишкову мікрофлору (кефір, йогурти, лактогеровіт, геролакт і т.і.) та запобігають розвитку кислотного (ацидотичного) внутрішнього середовища (овочі та фрукти, зокрема картопля, буряк, морква, помідори, яблука, груші, виноград тощо).

Крім раціональної дієти не забувайте про ще один, не менш важливий, надійний засіб профілактики – активний руховий режим. Візьміть за правило влаштовувати щоденні прогулянки на свіжому повітрі улюбленими місцями, дайте роботу м’язам і порцію позитиву душі.

  Дотримуючись цих простих порад, ви збережете своє здоров’я та активне довголіття!

 

Поділитися:
Знайти