Усі новини

Особливості харчування дітей під час спеки

Під час літньої спеки саме якість і свіжість продуктів має величезне значення в системі здорового харчування, особливо дитячого. За високих температур і частого відключення електроенергії холодильні установки не завжди можуть впоратися зі своїми завданнями.

Термін придатності продуктів має дуже велике значення. Усякий продукт повинен зберігатися тільки певний термін. Дуже корисні свіжі салати, але приготували салат – одразу з’їли. Улітку не допускається зберігання салатів у холодильнику навіть протягом декількох годин. Перш, ніж придбати продукти в супермаркеті, обов’язково перевіряйте термін придатності. Молочні продукти повинні зберігатися в холодильних установках – навіть йогурти зі строком в один місяць. Тому, відкривши вдома йогурт, придивіться: якщо сироватка відділилася від згустку або продукт перетворився на грудкувату масу, краще його не їсти.

Фрукти і овочі слід мити обов’язково! Продукти, уживані в їжу, повинні бути добре вимиті. Багато городян улітку відпочивають на дачах, де все росте на кущах. Саме через немиті овочі й фрукти відбувається зараження не тільки інфекційними захворюваннями, але й глистами. Помивши фрукти проточною водою, сполосніть їх кип’яченою. Крім того, ті продукти, що росли в теплицях, варто потримати у воді, ледь підкисленій оцтом, тому що вони найчастіше обробляються органічними речовинами. Деякі з них треба не тільки мити, але й зрізати шкірочку: гарні блискучі яблучка з овочевих магазинів швидше за все були оброблені речовинами, що містять віск або парафін.

Від чого слід відмовитися: від вживання фаст-фуду (їжі швидкого харчування), різних смажених пиріжків, гарячих бутербродів, розчинних супів, газованих напоїв, м’якого морозива. М’ясо в різних кафе готують на дуже гарячому маслі, а його тривале нагрівання сприяє утворенню токсичних речовин і канцерогенів, які провокують онкологічні захворювання. Будь-які страви, приготовлені у фритюрі, містять багато жиру й викликають різкий викид жовчі і ферментів, що може спричинити болі в кишковому тракті. Лимонади виготовляють з ароматизаторів, смакових есенцій, барвників і великої кількості стислого вуглекислого газу, що теж некорисно для дитячого організму. Універсальні варіанти – каші, варена картопля, парові овочі та білі сорти м’яса, риба. Можна також приготувати для дитини страву, скомбіновану з декількох гарнірів.

Харчуйтеся правильно!  І літня тепла пора року принесе вам гарне здоров’я і хороший настрій!

Поділитися:
Знайти