Усі новини

Осінь вносить свої корективи в режим харчування:

Осінь вносить свої корективи в режим харчування:

  • дуже важливо в жодному разі не допускати відчуття голоду – харчуватися потрібно регулярно, вживати їжу при перших ознаках бажання поїсти. Під час голоду посилюється сонливість, слабкість, можуть початися приступи обжерливості – усього цього можна уникнути, якщо налагодити режим;
  • у холодну пору року важлива не тільки температура в приміщенні та підібраний за погодою одяг, але й тепло, яке надходить усередину нас. Тому обов’язково вживайте підігріту їжу, якщо такої можливості немає – запивайте її теплим напоєм, можна водою з імбиром і лимоном, наприклад;
  • восени та взимку збільшується потреба в білку – щодня додавайте в раціон рибу, яйця, молочні продукти, птицю, нежирні сорти м’яса. Покрити дефіцит білка можуть і бобові, цільнозерновий хліб;
  • вітамін С не виробляється в нашому організмі, тому важливо забезпечити його регулярне надходження ззовні. Улітку це зробити простіше, а от восени й узимку стежте за тим, щоб уживати цитрусові, ківі, квашені овочі. Не рекомендується пити соки, тому що в них багато цукру, виняток – щойно вичавлені, розведені водою;
  • складні вуглеводи – повинні бути в осінньо-зимовому раціоні, вони додають відчуття ситості, наповнюють енергією на весь день: цільнозерновий хліб, макарони із твердих сортів, крупи;
  • жири беруть участь в обміні гормонів, роботі імунітету, вони важливі цілий рік, але особливо в холодний час. Одержати їх можна з рослинної олії, яєць, горіхів, авокадо, насіння. Вони збільшують стійкість слизової оболонки бронхів, легенів перед інфекціями;
  • потреба в рідині становить близько 30 мл на 1 кг маси тіла: ураховуйте рідину в супах, напоях, а нестачу компенсуйте водою. Важливо, щоб вона була теплою.

Основні правила здорового харчування, дотримання яких допоможе уникнути додаткових ризиків для здоров’я.

  1. Контролюйте енергетичну цінність харчового раціону, вона повинна відповідати фактичним енерговитратам організму, що у поєднанні з щоденною фізичною активністю запобігатиме надлишковій масі тіла та ожирінню.
  2. Їжте різноманітну їжу, надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
  3. Їжте складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
  4. Їжте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня, обирайте переважно свіжі, сезонні та місцеві.
  5. Контролюйте вживання жирів, вони повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте тваринні жири рослинними.
  6. Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.
  7. Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
  8. Обирайте продукти з низьким вмістом цукру та обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
  9. Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
  10. Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару для того, щоб зменшити вміст жирів.
Поділитися:
Знайти