Осінь вносить свої корективи в режим харчування:
1 листопада 2024
Осінь вносить свої корективи в режим харчування:
- дуже важливо в жодному разі не допускати відчуття голоду – харчуватися потрібно регулярно, вживати їжу при перших ознаках бажання поїсти. Під час голоду посилюється сонливість, слабкість, можуть початися приступи обжерливості – усього цього можна уникнути, якщо налагодити режим;
- у холодну пору року важлива не тільки температура в приміщенні та підібраний за погодою одяг, але й тепло, яке надходить усередину нас. Тому обов’язково вживайте підігріту їжу, якщо такої можливості немає – запивайте її теплим напоєм, можна водою з імбиром і лимоном, наприклад;
- восени та взимку збільшується потреба в білку – щодня додавайте в раціон рибу, яйця, молочні продукти, птицю, нежирні сорти м’яса. Покрити дефіцит білка можуть і бобові, цільнозерновий хліб;
- вітамін С не виробляється в нашому організмі, тому важливо забезпечити його регулярне надходження ззовні. Улітку це зробити простіше, а от восени й узимку стежте за тим, щоб уживати цитрусові, ківі, квашені овочі. Не рекомендується пити соки, тому що в них багато цукру, виняток – щойно вичавлені, розведені водою;
- складні вуглеводи – повинні бути в осінньо-зимовому раціоні, вони додають відчуття ситості, наповнюють енергією на весь день: цільнозерновий хліб, макарони із твердих сортів, крупи;
- жири беруть участь в обміні гормонів, роботі імунітету, вони важливі цілий рік, але особливо в холодний час. Одержати їх можна з рослинної олії, яєць, горіхів, авокадо, насіння. Вони збільшують стійкість слизової оболонки бронхів, легенів перед інфекціями;
- потреба в рідині становить близько 30 мл на 1 кг маси тіла: ураховуйте рідину в супах, напоях, а нестачу компенсуйте водою. Важливо, щоб вона була теплою.
Основні правила здорового харчування, дотримання яких допоможе уникнути додаткових ризиків для здоров’я.
- Контролюйте енергетичну цінність харчового раціону, вона повинна відповідати фактичним енерговитратам організму, що у поєднанні з щоденною фізичною активністю запобігатиме надлишковій масі тіла та ожирінню.
- Їжте різноманітну їжу, надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
- Їжте складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
- Їжте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня, обирайте переважно свіжі, сезонні та місцеві.
- Контролюйте вживання жирів, вони повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте тваринні жири рослинними.
- Замінюйте м’ясо і м’ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м’ясо птиці і нежирне м’ясо.
- Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
- Обирайте продукти з низьким вмістом цукру та обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
- Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
- Готуйте їжу безпечно. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару для того, щоб зменшити вміст жирів.