Осінь вносить свої корективи в режим харчування
8 жовтня 2024Осінь вносить свої корективи в режим харчування:
– дуже важливо в жодному разі не допускати відчуття голоду – харчуватися потрібно регулярно, вживати їжу при перших ознаках бажання поїсти. Під час голоду посилюється сонливість, слабкість, можуть початися приступи обжерливості – усього цього можна уникнути, якщо налагодити режим;
– у холодну пору року важлива не тільки температура в приміщенні та підібраний за погодою одяг, але й тепло, яке надходить усередину нас. Тому обов’язково вживайте підігріту їжу, якщо такої можливості немає – запивайте її теплим напоєм, можна водою з імбиром і лимоном, наприклад;
– восени та взимку збільшується потреба в білку – щодня додавайте в раціон рибу, яйця, молочні продукти, птицю, нежирні сорти м’яса. Покрити дефіцит білка можуть і бобові, цільнозерновий хліб;
– вітамін С не виробляється в нашому організмі, тому важливо забезпечити його регулярне надходження ззовні. Улітку це зробити простіше, а от восени й узимку стежте за тим, щоб уживати цитрусові, ківі, квашені овочі. Не рекомендується пити соки, тому що в них багато цукру, виняток – щойно вичавлені, розведені водою;
– складні вуглеводи – повинні бути в осінньо-зимовому раціоні, вони додають відчуття ситості, наповнюють енергією на весь день: цільнозерновий хліб, макарони із твердих сортів, крупи;
– жири беруть участь в обміні гормонів, роботі імунітету, вони важливі цілий рік, але особливо в холодний час. Одержати їх можна з рослинної олії, яєць, горіхів, авокадо, насіння. Вони збільшують стійкість слизової оболонки бронхів, легенів перед інфекціями;
– потреба в рідині становить близько 30 мл на 1 кг маси тіла: ураховуйте рідину в супах, напоях, а нестачу компенсуйте водою. Важливо, щоб вона була теплою.
