Лептоспіроз та його профілактика!
8 вересня 2025
Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів, яка спричиняється різними серотипами лептоспір та супроводжується гарячкою, симптомами загальної інтоксикації, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної, нервової систем.
Для лептоспірозу характерна літньо-осіння сезонність.
Мишоподібні гризуни (щури, миші) є основним джерелом інфекції у природі, від яких заражаються домашні (велика рогата худоба, свині, собаки) та дикі тварини. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому збудник виділяється з сечею у зовнішнє середовище. Хвора людина не становить небезпеки для оточуючих.
Які шляхи передачі лептоспірозу?
З сечею хворих і перехворівших тварин лептоспіри потрапляють у водоймища, де зберігають свою життєдіяльність довгий час. Щурі та мишовидні гризуни можуть заражати і харчові продукти.
Людина інфікується при купанні у заражених водоймищах, або при вживанні сирої води з невідомих джерел, забруднених харчових продуктів, при догляді за хворими тваринами.
Лептоспіри можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але й через пошкоджену шкіру та слизові оболонки. Майже всі випадки захворювань виникають внаслідок недотримання правил особистої
Інкубаційний період триває від 4 до 14 днів (частіше 79 днів). Хвороба починається гостро, з’являється озноб, підвищується температура тіла (39-40° С). Хворі скаржаться на сильний головний біль, безсоння, відсутність апетиту, спрагу. Дуже характерною ознакою є сильні болі в м’язах, особливо в литкових.
Як вберегти себе від захворювання на лептоспіроз?
Щоб убезпечити себе та близьких від інфекції, необхідно дотримуватись таких правил:
- не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;
- уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі. Особливо слід уникати купання у водоймах із стоячою водою, береги яких зарослі кущами, або які використовуються для водопою сільськогосподарських тварин;
- захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;
- проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях утримання худоби;
- дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не вживати їжу, не палити під час роботи;
- не вживати в їжу немиті овочі та фрукти.
При перших ознаках захворювання негайно звернутись до лікувального закладу.
Тільки вчасно розпочате лікування може зберегти життя. Хвора людина не є джерелом інфекції!