Усі новини

Кишкові інфекції у дітей та дорослих

Поділитися:

Кишкові інфекції – це велика група патологій, причиною розвитку яких є проникнення в шлунково-кишковий тракт патогенних бактерій або вірусів. Основні ознаки кишкової інфекції у дорослих і дітей – це розлади травлення, загальна інтоксикація і підвищення температури тіла.

Зараження найчастіше відбувається через ігнорування правил особистої гігієни, а також при недостатньо ретельній обробці продуктів харчування. Найбільш складно захворювання перебігає у дітей, а також літніх пацієнтів.

Збудниками патологій даної групи можуть бути як мікроби, так і інфекційні агенти неклітинної природи – віруси. Вони виробляють токсини, які спричиняють отруєння організму.

Бактеріальні збудники кишкових інфекцій:

  • кишкова паличка і інші ешерихії;
  • сальмонела;
  • холерний вібріон;
  • галофільний вібріон;
  • стафілококи.

До бактеріальних кишкових інфекцій, які найчастіше діагностують у хворих, належать патології, спричинені стафілококом та сальмонельозом. Таке небезпечне захворювання, як ботулізм, відносять до іншої групи патологій – харчових токсикоінфекцій.

Збудники-віруси:

  • ротавірус;
  • ентеровірус;
  • аденовірус.

Ураження органів шлунково-кишкового тракту нерідко зумовлені грибковою мікрофлорою, а також найпростішими – лямбліями та дизентерійною амебою.

Основне джерело інфекції – це хворі люди і носії, у яких немає виражених клінічних проявів. Інфекційні агенти виділяються переважно з фекаліями, але можуть потрапляти в навколишнє середовище зі слиною чи блювотними масами. Віруси передаються також повітряно-крапельним шляхом. Більшість захворювань цієї групи характеризуються досить високою контагіозністю.

Людина є джерелом інфекції з моменту появи перших клінічних ознак патології до повного зникнення клінічної симптоматики, тобто одужання.

Зараження відбувається при вживанні в їжу погано вимитих продуктів або їжі, яка пройшла недостатню термообробку. Можлива передача збудника і через предмети загального користування. Найчастіше інфікування відбувається під час ковтання забрудненої води при купанні у відкритих водоймах.

Синдроми, які можуть проявлятися при кишкових інфекціях:

  • інтоксикаційний (включно з запамороченням, відчуттям нудоти, кістково-м’язовими і головними болями);
  • гастритичний (біль у шлунку, нудота, блювання, що дає полегшення);
  • ентеритний (на ранніх стадіях – блювота, потім діарея);
  • колітичний (болючі тенезми і кал з патологічними домішками).

Більшість пацієнтів скаржиться на те, що болить живіт, є блювота, пронос, температура і слабкість. Симптоми можуть поєднуватися в різних комбінаціях. Ступінь їх прояву залежить від типу збудника та загального стану організму хворого. Вагоме значення має вік, імунний статус та наявність/відсутність хронічних захворювань.

Батьки нерідко запитують, що робити, коли у дитини блювота без температури і проносу. Блювота далеко не завжди свідчить про кишкові інфекції або отруєння. У маленьких дітей вона буває функціональною (зригування). В деяких випадках мають місце психогенні фактори чи соматичні захворювання (патології органів травлення; ураження центральної нервової системи; патології органів ендокринної системи (залоз внутрішньої секреції); серцева недостатність; хвороби нирок; гіпервітаміноз вітаміну D (у дітей першого року життя).

При блюванні необхідно покласти дитину на бік і підняти їй голову, щоб уникнути аспірації блювотних мас. Потім слід викликати бригаду «швидкої допомоги» і давати малюку часто пити для запобігання дегідратації.

Не можна робити промивань шлунку (розчином марганцівки) і давати антибіотики. До приїзду «швидкої допомоги» не потрібно застосовувати анальгетики та спазмолітичні препарати, оскільки вони «згладжують» картину, що утруднює постановку діагнозу.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій важливо дотримуватися таких рекомендацій:

  • ретельно мити руки перед прийомом їжі, а також після туалету, поїздок у транспорті та перебування в інших громадських місцях;
  • вживати молоко і воду тільки після попереднього кип’ятіння;
  • не їсти продукти з вичерпаним терміном придатності;
  • не пити сирі яйця;
  • не ковтати воду під час купання;
  • овочі та фрукти мити гарячою водою з милом і щіткою.

Бережіть себе та будьте здорові!

Знайти