Кишкові інфекції: поширені запитання та відповіді на них
19 серпня 2024
Що таке кишкові інфекції? Кишкові інфекції – це захворювання, викликані хвороботворними вірусами або бактеріями (дизентерійною паличкою, сальмонелою, стафілококом, паличкою черевного тифу, вібріоном холери тощо), які вражають слизову шлунково-кишкового тракту.
Що є збудником кишкової інфекції? Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій ( шигели, сальмонели), умовно- патогенні мікроби ( стафілокок, протей), віруси ( ротавіруси, ентеровіруси), гельмінти ( лямблії). Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2-3 діб.
Що може спричинити кишкову інфекцію? Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту. Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах і овочах.
Як поширюються кишкові інфекції? Для кишкових інфекцій характерна швидкість поширення. Передача: орально-фекальним, аліментарним та повітряно-краплинним шляхом. Інфекція передається від людини до людини через немиті руки, предмети побуту, погано вимиті фрукти та овочі, водним шляхом.
Як зрозуміти що захворів кишковою інфекцією? Кишкові інфекції – це велика група патологій, причиною розвитку яких є проникнення в шлунково-кишковий тракт патогенних бактерій або вірусів. Основні ознаки кишкової інфекції у дорослих і дітей – це розлади травлення, загальна інтоксикація і підвищення температури тіла.
Скільки часу заразна кишкова інфекція? При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики. Значну роль у поширенні інфекції відіграють хворі зі стертими формами, у яких діагноз не був встановлений.
Як харчуватись, якщо лікар призначив амбулаторне лікування при кишковій інфекції? При ГКІ необхідна зміна звичного раціону. Лікувальне харчування включає введення дієти в перші дні хвороби і відновний період. Метою є зменшення запалення в шлунково-кишковому тракті, відновлення слизових оболонок і нормального функціонування органів травлення.
Харчування при кишковій інфекції у дорослих.
Дієта в даному випадку залежить від тяжкості стану. Що можна їсти при кишковій інфекції та шлунковому грипі:
У першу добу- голод, вживання достатньої кількості рідини.
Другу добу- сухарики, чай з цукром, поступове введення каш, супів на воді без жиру.
Третю добу і далі – їжа, яка не подразнює шлунок, знежирена, без спецій, приготована на пару або відварна.
Надалі на період відновлення уникають гострих, копчених, смажених, жирних страв. Вживають невеликі порції дрібно – через кожні 3-4 години.
Напої: чай з цукром, відвари трав (ромашка, м’ята) при поліпшенні стану – кисілі, морси. Не можна вживати нерозведені соки, незбиране молоко, міцну каву, напої, що викликають бродіння в кишечнику.
Дієта при кишковій інфекції у дитини. На початку захворювання, коли у дитини спостерігається нудота і відраза до їжі необхідна водно-чайна пауза, в подальшому в залежності від загального стану, вводять дієтичні продукти:
рисовий відвар, протерті каші без масла (гречана, рисова), протерті супи;
підсушений білий хліб, галетне печиво; овочеве пюре; паштет з нежирного м’яса; дитячий знежирений сир; печені яблука, банани.
Дітям у віці до 2 років рекомендовані адаптовані дитячі суміші на безмолочній основі, каші на воді. Важливо забезпечити достатню кількість рідини: неміцний солодкий чай; кисіль з чорниці (при проносі); рисовий відвар; мінеральну воду.
Необхідно виключити молоко і напої на ньому, свіжі соки. Повернення до звичайного способу харчування виконується поступово протягом 10-14 днів.
Дотримання дієти і правил гігієни прискорять одужання і дозволять виключити можливі ускладнення при ГКІ.