Усі новини

«Кожна школа — здорова школа!»

Сьогодні, 11 листопада, у рамках проєкту «5 кроків до здорового харчування», відбулася перша активність у «Теребовлянському академічному ліцеї імені Ярослави Стецько» ТОР.

Михайло Романів, завідувач відділу епідеміологічного нагляду Теребовлянського відділу Тернопільського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», провів зустріч з школярами, батьками та освітянами на тему «Основи здорового харчування».

З присутніми лікар обговорив::

  • Наукові факти: Останні дослідження про харчування дітей та дорослих в Україні.
  • Ризики: Наслідки нераціонального харчування (ожиріння, ЦД) — речі, які не можна ігнорувати.
  • “Білі вороги”: Шкідливість солі, цукру та трансжирів.
  • Вплив: Як батьки можуть формувати здорові звички у своїх дітей. Зрештою, звичка харчуватися правильно формується не на перерві.
  • Правові аспекти: Основні нормативні документи у сфері харчового законодавства.
  • Вода — це важливо: Організація правильного питного режиму.

Паралельно з Теребовлею, фахівці Центру провели другі активності — лекції для учнів на тему «Основи здорового харчування» — у трьох інших навчальних закладах:

  1. “НВК «Лозівська загально-освітня школа І-ІІІ ст.-ДНЗ» Байковецької сільської ради (провів Вадим Ятищук, професіонал громадського здоров’я відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»).
  1. «Бучацька загальноосвітня школа I-IIIст.№1» Бучацької міської ради (провела Улана Кланцак, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Бучацького відділу Чортківського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»).
  2. Борщівський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів №3 – гімназія імені Романа Андріяшика» Борщівської міської ради (провела Катерина Никорчук, завідувачка Борщівського відділу Чортківського міжрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»).

Дітям пояснили, що здорове харчування — це не дієта, а стиль життя, який дає енергію та зміцнює імунітет.

Ключові теми для учнів:

  • Основи збалансованого харчування.
  • Формування здорової тарілки — візуальне правило для кожного прийому їжі.
  • Правила питного режиму.
  • Як контролювати порції та обмежувати споживання цукру й солі. (Так, навіть улюбленої газованки).

 

Проєкт #Пять_кроків_до_здорового_харчування робить акцент на тому, що здоровий спосіб життя, особливо харчова поведінка, має закладатися ще в дитинстві. Це інвестиція у здоров’я нації, де кожна школа має стати здоровою школою.

ДОВІДКОВО:

ДУ «Тернопілський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» реалізує проєкт про #Пять_кроків_до_здорового_харчування у школах громад Тернопільщини. Він є складовою освітньої ініціативи ДУ «Центр громадського здоров’я України», що впроваджується за сприяння Бюро ВООЗ в Україні / World Health Organization Ukraine та ГО «Національна асоціація громадського харчування» у Запорізькій, Вінницькій, Одеській та нашій, Тернопільській, областях .

Освітня ініціатива триватиме протягом жовтня-листопада цього року.

#здоровехарчування #зх5кроків #здорове5харчування

Поділитися:
Знайти