Корисні та шкідливі для нирок продукти харчування
18 липня 2024Як коригувати свій раціон при проблемах з нирками? Що з продуктів варто обмежити, а що навпаки їсти частіше? Фахівці ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» назвали корисні та шкідливі для нирок продукти харчування.
Шкідливі продукти для нирок
Нирки виконують декілька дуже важливих задач: фільтрація і виведення шкідливих речовин та продуктів розпаду, кальцієвий обмін, водно-сольовий обмін. Якщо робота нирок порушена, то це дуже суттєво вплине на організм.
Харчування безпосередньо впливає на здоров’я нирок. Тому якщо є схильність або вже є наявні проблеми, то корегування раціону може дуже позитивно вплинути та пришвидшити одужання.
Які продукти краще мінімізувати у своєму раціоні і як відкоригувати своє харчування, якщо є проблеми з нирками?
❶. Варто помірно вживати тваринний білок, тому що нирки виводять продукти розпаду білків. Відповідно, на нирки іде надмірне навантаження. Тож лікарі рекомендують обмежувати кількість тваринних білків із розрахунку 1-1.2 г білку на 1 кг ваги (але точніші рекомендації має давати лікар, враховуючи специфіку окремого захворювання). Це стосується м’яса, птиці, субпродуктів. Їх варто вживати! Просто слідкувати за порцією. З м’ясного, що варто виключити з раціону: холодець та наваристі “міцні” бульйони.
❷. Варто виключити надмірно солоні продукти, для нирок такі види їжі роблять додаткове навантаження, порушують водно-сольовий баланс і негативно впливають на артеріальний тиск. Варто обмежувати кількість солі в межах 4-5 г на день, включно з тією сіллю, яка вже міститься в продуктах. З раціону варто виключити такі продукти: солоні види сирів (твердий витриманий, наприклад, пармезан, а також фету, бринзу), копчену рибу та усі ковбаси, консерви, мариновані продукти, сухарики, чіпси та подібні снеки, солоні горіхи, оливки, соєвий соус, теріякі, кетчупи та інші магазинні соуси. Найзручніше — готувати їжу повністю без солі, і вже готову порцію підсолювати (так можна краще контролювати денну норму солі).
❸. Варто помірно споживати продукти, що багаті на фосфор, бо при хворобах нирок він може накопичуватись у надмірній кількості. До продуктів з високим вмістом фосфору належать: креветки та морепродукти, лосось, сардини та інша риба, куряча та індича грудка, сочевиця, йогурт, насіння гарбуза, молоко, кока-кола та низка інших солодких напоїв.
❹. Обережно слід бути з кальцієм. Під час хвороб нирок він може бути як у дефіциті (тоді постраждають кістки), так і в надлишку (а це вже погано для судин і тканин). В більшості випадків не варто зловживати продуктами з високим вмістом кальцію, їх слід вживати дозовано. Це стосується таких продуктів, як: усі види сирів, кисломолочні продукти, кунжут і мак, консервована риба і соя.
❺. Дозовано слід вживати продукти з високим вмістом калію: банани, картопля, кабачки, гарбуз, диня, абрикоси та курага, чорнослив і родзинки, помідори, шпинат, броколі.
Які продукти корисні для нирок?
Перше, що варто зауважити: людям із хворобою нирок слід добирати свою норму калорій. Часто в них може відбуватись різке схуднення через відсутність апетиту або обмеження у харчуванні. Проте, це не є корисним для нирок, тож якщо худнути, то варто це робити поступово.
Що стосується корисних продуктів, то варто звернути увагу на такі:
• продукти з помірним вмістом кальцію, наприклад: горіхи, вівсянка, пшенична крупа, салатне листя, апельсини, інжир тощо;
• більшість овочів та фруктів: яблука, груші, сливи, персики, виноград, журавлина, чорниця та інші ягоди, морква, селера, солодкий перець, капуста, огірки та інша городина (але вищезгадані продукти з калієм варто споживати помірно);
• варена та запечена риба, птиця, м’ясо (але пам’ятати про порції, щоб вписуватись у норму тваринного білка, але не перевищувати її);
• варені крупи (рисова, пшенична, кукурудзяна тощо), хліб, макарони (бобові — у помірній кількості);
• нерафіновані олії, горіхи, насіння.
Якщо в людини, що має проблеми зі здоров’ям нирок, вегетаріанська або веганська дієта, то слід продумати з фаховим дієтологом своє харчування. Воно має включати продукти, корисні для нирок, але при цьому мати помірну кількість калію (при вегетаріанській дієті нерідко може бути надмірна кількість калію в раціоні).
Дбайте про харчування своєї родини та будьте здорові!
