Усі новини

Інвестиція у здорові громади: в Тернопільській ОВА проведено засідання робочої групи з реалізації в області Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку

Захід проведено сьогодні, 22 вересня, в ТОВА. під головуванням Оксана Чайчук, генеральної директорки ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та Тетяни Скарлош, заступниці директорки Департамент охорони здоров’я Тернопільської ОВА.

Засідання робочої групи об’єднало медичних фахівців, управлінців та громадських діячів, які спільно працюють над досягненням глобальних цілей сталого розвитку у Тернопільській області.
Ключовими питання засідання стали питання реалізації в області Стратегії по запобіганню та зменшенню вживання тютюнових виробів та впровадження заходів в межах підтримки реформи шкільного харчування та пропагування здорового харчування серед дітей та підлітків.

У засіданні взяли участь:

  • Лариса Матюк –заступник начальника управління надання медичної допомоги населенню, розвитку охорони здоров`я та правового забезпечення – начальник управління надання медичної допомоги населенню, розвитку охорони здоров`я та правового забезпечення ДеДепартамент охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністраціїОВА;
  • Наталія Харченко, завідувачка відділу комунікації та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Тернопільський ОЦКПХ хвороб МОЗ України»,
  • Олена Паламар, лікарка епідеміологиня відділу профілактики неінфекційних захворювань ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України», секретар робочої групи;
  • а також інші члени робочої групи – представники структурних підрозділів облдержадміністрації, закладів охорони здоров’я, громадських організацій, які провадять діяльність у сфері громадського здоров’я області.
  • Під час засідання присутні обговорили наступні питання:

    • Заходи із зниження рівня споживання тютюнових виробів та алкогольних напоїв. Посилення контролю за виконанням вимог законодавства щодо повної заборони паління в громадських місцях, та забороною продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, та ліквідація незаконної торгівлі алкоголем і тютюновими виробам (доповідав: Бойко Василь, начальник управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Головного управління Національної поліції в Тернопільській області).
    • За результатами заслуховування, рекомендовано Головному управлінню Національної поліції в області забезпечити постійний контроль за дотриманням чинного антитютюнового законодавства в області, продовжувати активну роботу щодо недопущення продажу в громадах безакцизних тютюнових виробів та алкогольних напоїв, несанкціонованої торгівлі даними виробами, особливо поблизу закладів освіти, закладів охорони здоров’я тощо, а також активізувати роботу щодо інформування населення про шкідливий вплив тютюну та алкоголю на здоров’я та соціально-економічний добробут людини.
      Окрім того, працівникам превенції, в межах компетенції, проводити постійну роз’яснювальну роботу, із власниками та працівниками торговельних та розважальних закладів, що здійснюють продаж тютюнових виробів, про заборону їх продажу особам до 18 років, а також про відповідальність за порушення чинного антитютюнового законодавства.

      • Заходи з реалізації в області стратегії по запобіганню та зменшенню вживання тютюнових виробів в області (доповідав: Ящук Сергій, начальник Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області; співдоповідав: Дементьєв Юрій, заступник генерального директора з епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Державної установи «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України»).
      • Відповідно за заслуханого питання рекомендовано органам місцевого самоврядування та виконавчої влади, Головному управлінню Держпродспоживслужби в Тернопільській області ,Державній установі «Тернопільський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України»: забезпечити контроль та реалізацію завдань у затверджених обласних програмах та стратегіях щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів, алкогольних напоїв, і їх шкідливого впливу на здоров’я населення, посилити роботу (через сайти міських, селищних та сільських рад, медіа, місцеві ЗМІ) щодо інформування населення про шкоду, якої завдає здоров’ю людини вживання тютюнових виробів та зловживання алкогольними напоями; про зростання рівня захворюваності і смертності, спричинених вживанням тютюнових виробів та алкоголю у області; про вжиті запобіжні і профілактичні заходи, визначення вільних від куріння місць, сприяти у забезпеченні громадських місць вільних від куріння знаками заборони «Куріння заборонено».

        • Заходи щодо підтримки реформи шкільного харчування та пропагування здорового харчування серед дітей та підлітків у співдоповіді начальниці відділу дошкільної, позашкільної, спеціальної, інклюзивної освіти та виховної роботи управління загальної середньої, дошкільної, позашкільної, спеціальної освіти та цифрової трансформації департаменту освіти і науки ТОВА Ірини Рудник та начальниці Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Нінель Цяпи.
        • Рекомендовано: Департаменту освіти та науки Тернопільської ОВА сприяти зростанню кількості учнів, які отримуватимуть харчові послуги в шкільних їдальнях в закладах загальної середньої освіти. Забезпечити організацію харчування дітей з особливими харчовими потребами (дієтичні столи) в закладах загальної середньої освіти;
          сприяти підвищенню ефективності закупівельних процедур;
          сприяти оптимізації ресурсів, необхідних для комплексної модернізації харчоблоків;
          забезпечити належне та своєчасне подання на погодження Примірного чотиритижневого сезонного меню до територіального управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області не пізніше ніж за 10 робочих днів до календарного сезону;
          Забезпечити доукомплектування закладів освіти медичними працівниками, особливо в дитячих садках, школах, інтернатах;
          Організацію харчування (у закладах освіти) здійснювати враховуючи вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Головному управлінню Держпродспоживслужби в Тернопільській області в межах наданих повноважень: здійснювати постійний моніторинг та нагляд за умовами та організацією харчування дітей у закладах освіти відповідно до вимог чинного законодавства;
          Надавати консультативну допомогу організаторам харчування щодо складання ними сезонних перспективних чотиритижневих меню, погоджувати меню та асортимент для буфетів для закладів освіти за умови дотримання вимог діючих нормативних документів;
          Продовжувати проведення навчань-семінарів для працівників закладів освіти, організаторів харчування, кухарів, та нарад на рівні територіальних громад з керівниками відділів освіти, закладів освіти, фізичними та юридичними особами різних форм власності , які здійснюють організацію харчування в закладах освіти, медичними працівниками щодо дотримання вимог чинних нормативних документів при організації харчування дітей, зокрема щодо основних вимог до харчових продуктів і напоїв, які можуть розповсюджуватися в закладах освіти; унеможливлення доступності і продажу висококалорійних харчових продуктів та напоїв з підвищеним вмістом насичених жирів, солі та цукру тощо в закладах освіти на прилеглих до них територіях, популяризації знань формування принципів здорового харчування та збереження фізичного здоров’я серед здобувачів освіти.
          Долучатися до комісійних обстежень закладів освіти, що організовують органи місцевого самоврядування;
          пропагувати серед населення через медіа простір принципи здорового харчування.
          Згідно рішень, ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», спільно з Департаментом освіти та науки ТОВА та відділам освіти при РДА – здійснювати популяризацію знань щодо основ здорового харчування серед населення, в тому числі серед здобувачів освіти та їх батьків, з метою збереження фізичного здоров’я; органам місцевого самоврядування та виконавчої влади: здійснювати проведення комісійних обстежень закладів освіти та організації торгівлі продуктами харчування на територіях, прилеглих до них, із залученням представників Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та інших зацікавлених служб; сприяти доукомплектуванню закладів освіти громад медичними працівниками, особливо в дитячих садках, школах, інтернатах.

          Генеральна директорка Центру Оксана Чайчук підсумувала: «Ми повинні діяти рішуче та злагоджено, щоб забезпечити здоров’я та благополуччя мешканців Тернопільської області. Кожен з нас несе відповідальність за успішну реалізацію Національного плану заходів. Це стратегічний план, який визначає наші пріоритети та напрямки роботи. Ми повинні працювати як єдина команда, об’єднуючи зусилля органів влади, медичних закладів та громадських організацій та бути взірцем для інших областей».

          Окрім того, Олена Паламар, лікарка Центру, акцентувала особливу увагу на тому, що Чортківська громада є єдиною громадою, де ухвалено рішення відповідно до Стратегії з метою сприяння формуванню та розвитку системи громадського здоров’я, посилення санітарно-просвітницької роботи в закладах освіти, збільшення обізнаності населення щодо факторів ризику неінфекційних захворювань, шляхів їх зменшення, для попередження загрози виникнення неінфекційних захворювань, негативного впливу різних факторів зовнішнього середовища на організм людей для сприяння реалізації Національного плану».

          Засідання завершилося відкритим обговоренням, під час якого учасники засідання обмінялися думками та пропозиціями.
          Учасники підкреслили важливість впровадження комплексного підходу до профілактики неінфекційних захворювань, що включає розвиток інфраструктури для занять спортом, посилення контролю за якістю харчових продуктів та активну боротьбу з незаконною торгівлею тютюновими виробами і алкоголем. В межах роботи сьогоднішнього засідання прийнято рішення про посилення міжвідомчої співпраці та активізацію інформаційної кампанії серед населення, а також внесено ряд пропозицій в порядок денний засідання.

          Цей захід став важливим етапом у координації зусиль на регіональному рівні для забезпечення здоров’я мешканців області та досягнення глобальних цілей сталого розвитку, визначених Національним планом.

          Додамо, Центр системно впроваджує заходи щодо пріоритетних напрямків сучасної профілактики НІЗ та популяризації здорового способу життя. Обговорення ініціатив з реалізації в області Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку сприяє якісним змінам у системі охорони здоров’я області та підсилює боротьбу з НІЗ.

          Міністерство охорони здоров’я України
          Центр громадського здоров’я України
          Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб
          Департамент охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації

          Плекаємо здоров’я жителів Тернополя та Тернопільської області – піклуємося про здоровʼя разом! ЦКПХ працює над зміцненням системи громадського здоровʼя!

          Поділитися:
Знайти