Усі новини

Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?

Харчова безпека — це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.
Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням фахівці ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендують постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки.

Перший принцип: дотримуйтеся чистоти

  • Мийте руки перед приготуванням їжі.
  • Мийте руки після відвідування вбиральні.
  • Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі.
  • Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
  • Другий принцип: відокремлюйте сире від готового

    • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
    • Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
    • Зберігайте продукти в закритому посуді.
    • Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
    • Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти

      • Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти.
      • Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння.
      • У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
      • Використовуйте термометр під час приготування їжі.
      • Ретельно підігрівайте готові страви.
      • Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури

        • Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
        • Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче).
        • Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл.
        • Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
        • Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
        • П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти

          • Використовуйте чисту воду або очищену.
          • Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
          • Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
          • Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
          • Будьте відповідальними за власне здоров’я!

            Поділитися:
Знайти