Харчова безпека: яких правил варто дотримуватися?
26 грудня 2024
Харчова безпека – це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.
Для захисту від кишкових інфекцій і запобігання харчовим отруєнням рекомендуємо постійно дотримуватися п’яти принципів харчової безпеки:
- Перший принцип: дотримуйтеся чистоти.
- Мийте руки перед приготуванням їжі. Мийте руки після відвідування вбиральні. Мийте й дезінфікуйте всі поверхні та кухонне начиння, яке використовують для приготування їжі. Убезпечте кухню й харчові продукти від комах, гризунів тощо.
- Другий принцип: відокремлюйте сире від готового. Відокремлюйте сире м’ясо, птицю й морепродукти від готової їжі.
- Для оброблювання сирих продуктів використовуйте окреме кухонне начиння, зокрема ножі й дошки.
- Зберігайте продукти в закритому посуді. Не розміщуйте в холодильнику сирі продукти над полицями з готовими стравами.
- Третій принцип: ретельно просмажуйте або відварюйте харчові продукти
- Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, передусім м’ясо, птицю, яйця й морепродукти. Обов’язково доводьте страви, зокрема супи та печеню, до кипіння. У приготованому м’ясі його сік має бути прозорим, а не рожевим.
- Використовуйте термометр під час приготування їжі. Ретельно підігрівайте готові страви.
- Четвертий принцип: зберігайте харчові продукти за безпечної температури.
- Не залишайте готову їжу за кімнатної температури понад дві години.
- Охолоджуйте без затримки всі готові страви й продукти, які швидко псуються (бажано до 5 °C або нижче). Тримайте готові страви гарячими (понад 60 °C) аж до подавання на стіл. Не зберігайте готові страви довго навіть у холодильнику.
- Не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
- П’ятий принцип: обирайте свіжі й незіпсовані харчові продукти. Використовуйте чисту воду або очищену. Обирайте свіжі й незіпсовані продукти. Обирайте продукти, оброблені задля підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко.
- Ретельно мийте фрукти й овочі, а надто коли їх подають сирими.
- Не вживайте продукти після закінчення їхнього строку придатності.
Бережіть себе і будьте здорові.