Другі освітні активності з основ здорового харчування в Теребовлянській громаді: продовжуємо системно формувати культуру здорового харчування серед учнів, батьків і педагогів
28 листопада 2025Здорова школа – здорова громада!
На Тернопільщині триває проєкт «#5_кроків_до_здорового_харчування».
Освітня ініціатива реалізується Тернопільським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України спільно з ДУ «Центр громадського здоров’я України» та ГО «Національна асоціація громадського харчування» за підтримки World Health Organization Ukraine і триватиме до кінця листопада.
Проєкт впроваджується в громадах Тернопільської області у межах десяти загальноосвітніх шкіл серед учнів 9-11 класів та включає організацію трьох активностей у кожній залученій громаді. Через профілактичну роботу, пізнавальні лекції, конкурси, ігри та підтримку вчителів і батьків Тернопільський ЦКПХ створює навчальне середовище, яке мотивує до змін.
Дані активності скеровані на вибір здорового харчування, а також ознайомлення батьків та освітян. Такі заходи мають на меті покращити обізнаність учасників освітнього процесу про вирішальне значення та вагому роль здорового харчування, формування культури заохочення здорового способу життя та дбайливого ставлення до здоров’я для фізичного й психічного розвитку дітей.
До проєкту «5 кроків здорового харчування» залучена Теребовлянська громада.
В рамках проєкту, 27 листопада, відбулися другі освітні активності, присвячені наступній темі: «Основи здорового харчування».
Другу зустріч лікар Центру – завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Теребовлянського відділу Тернопільського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Михайло Романів провів
- в опорному закладі «Теребовлянська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Теребовлянської міської ради.
- основам здорового та збалансованого харчування;
- як формувати здорову тарілку;
- як дотримуватись принципів питного режиму;
- як контролювати порції, обмежувати споживання цукру та солі.
Під час активності учні та освітяни дізнались, що означає харчуватися корисно, якісно й водночас смачно: про те, які основні ключові принципи потрібно враховувати для формування здорових харчових звичок та як наше харчування впливає на здоров’я.
Також в межах заходу Михайло Романів навчав:
«Здорове харчування це не тимчасова дієта, а спосіб життя. Варто навчитися обирати якісні продукти, планувати раціон і формувати здорові харчові звички у родині», – наголосив лікар.
Він додав, що для дітей здорове харчування має навіть більше значення. Від того, наскільки якісно харчується дитина, залежить її фізичний, розумовий та емоційний розвиток, а отже й здоров’я та стійкість до викликів у майбутньому. І те, що ми щодня кладемо на тарілку, може або зміцнювати наш організм, або навпаки — підвищувати ризики розвитку хвороб.
Учасники заходу освітньої установи отримали інформаційні матеріали МОЗ та ЦГЗ, зокрема плакати та лефлети, з подальшим розміщенням в школах та залученням до даної інформаційної кампанії з промоції здорового харчування у соціальних мережах.
World Health Organization Ukraine
Міністерство охорони здоров’я України
Центр громадського здоров’я України
Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Тернопільський міськрайонний центр ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ»
Теребовлянський відділ Тернопільського міськрайонного центру ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ»
Опорний заклад Теребовлянська загальноосвітня школа І-ІІІ ст.1
Проєктні дні для нашої команди Центру проходять під знаком піклування про здоров’я.
Адже міцне здоров’я є результатом щоденного вибору, прищеплених корисних звичок і системної підтримки з боку освітнього середовища та громад.
Дякуємо всім учасникам ! Ми переконані: здорове харчування — це не лише про їжу, а про любов до себе.
Піклуємося про здоровʼя школярів разом!