Ботулізм: що треба знати?
7 листопада 2025Через військову агресію ₚосії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів.
Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму та характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Збудник – Clostridium botulinum – живе в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин).
Бактерії містять одну із найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.
Зараження людини ботулізмом відбувається при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, забруднених клостридіями фруктів і овочів; неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу. У останні роки у виникненні ботулізму не останню роль відіграють консервовані в домашніх умовах гриби.
Хвора людина небезпечна для оточуючих через виділення у зовнішнє середовище бактерій із фекаліями, блювотними масами.
Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи. Результат – парези і паралічі м’язів гортані, глотки та дихальних м’язів. Порушення дихання та ковтання призводить до аспіраційної (через потрапляння вмісту шлунку до легень) пневмонії. Може розвинутися сепсис (зараження крові).
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко: ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишківнику вегетативними формами збудника, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротизованих (відмерлих) тканинах рани.
Клінічний перебіг
Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних проявів хвороби) триває від декількох годин до 2 – 5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби.
Як правило, починається хвороба із симптомів гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Симптоми проявляються протягом 20-24 годин. У подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна із найперших ознак ботулізму (хворого турбує “сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тяжкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Причини виникнення ботулізму та групи ризику
Причинами харчового ботулізму стають консервовані продукти, виготовлені з недостатньо промитої та приготовленої сировини. Найчастіше бактерія-збудник захворювання зустрічається в солоних і маринованих грибних консервах. Нерідко ботулотоксини містяться в кабачковій і баклажанній ікрі, м’ясних і рибних консервах, у консервованій моркві та буряках, особливо домашнього приготування.
Паличка ботулізму є анаеробною, вона розмножується лише в герметично закритих ємностях за умови відсутності кисню. Сприятлива температура для поширення збудника – 30-35 ℃. У такому середовищі бактерія розмножується та виділяє ботулотоксин, який є однією з важких отрут для організму. Ще одним видом продуктів, здатних викликати ботулізм, є копченості. Важливо пам’ятати, що поширення токсину в продуктах має гніздовий характер. Через це частина людей, які вживали їжу з ботулотоксином, може отруїтись, а інша частина ні.
Ботулотоксин є отрутою, яка вкрай стійка до впливу навколишнього середовища, у тому числі до сольових розчинів, заморожування, сушіння. Зруйнувати його може лише термічна дія – кип’ятіння при температурі не менше 100 ℃ як мінімум 15-20 хвилин. Однак необхідно знати, що для спорової форми бактерій такі заходи не дають бажаного ефекту. Знищувати їх дозволяє лише автоклавування за 120 ℃ протягом не менше ніж 30 хвилин.
Крім вживання заражених продуктів, людина може заразитися ботулізмом через вдихання спор бактерій або через потрапляння палички ботулізму на ранову поверхню. Розрізняють також кишкові інфекції у дітей грудного віку, що призводять до ботулізму.
Наші ресурси:
💻 сайт – https://tr.cdc.gov.ua
🌐 Facebook – https://www.facebook.com/TernopilregionalCDC
Інформуємо, підвищуємо розуміння важливості профілактики інфекційних та неінфекційних захворювань, вакцинації, турботи про себе та своїх рідних!
Будьте дуже пильними. Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, при найменшій підозрі на ботулізм – не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.
Харчуйтесь безпечно!
На захисті здоров’я!