Усі новини

Безпечно та корисно: пікнік на природі

Тривають літні канікули та відпустки – і саме час відправлятися всією сім’єю на природу. І в першу чергу варто подбати про найменших учасників пікніка.

Особливо, тепер, під час літньої спеки, яка створює усі умови для поширення збудників, що викликають харчові отруєння та кишкові інфекції.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, дотримуйтеся правил безпечного харчування та купання у чистих водоймах, офіційно відкритих для відпочинку на пляжах і рекреаційних зонах.

Фахівці ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» підготували деякі основні правила здорового пікніка. Отож:

Складіть оптимальне меню. Надійність у перевезенні і зручність у споживанні – два головних критерії у складанні меню для пікніка.

Важливо! До продуктів, які швидко інфікуються, псуються і викликають харчові отруєння, в першу чергу, відносяться молочні, м’ясні, рибні, кремові кондитерські вироби. Не беріть на пікнік торти, тістечка з кремом й інші солодощі – вони дуже швидко псуються і тому часто стають причиною отруєння.

Починайте пікнік із їжі, щоби страви не були на столі більше двох годин, бо в спеку продукти псуються надзвичайно швидко.

Подбайте про безпечний посуд, адже не весь пластиковий посуд призначений для гарячої їжі. Якщо це дозволено – зазвичай є відповідне маркування. Але навіть з відповідним маркуванням старі контейнери не варто використовувати для гарячої їжі, якщо на ньому є пошкодження (подряпини чи тріщини).

Не розпалюйте багаття на вугіллі, що залишилось від попереднього вогню. На жаль, досі багато людей після пікніка спалюють пластиковий посуд, а це – смертельно небезпечна хімічна отрута. Оптимальне місце для вогню – мангал, очищений від попелу. Так само після пікніка пересвідчіться, що загасили полум’я.

Для того, щоб уникнути отруєння на відпочинку треба вживати їжу відразу після приготування , у літній спекотний день будь-яка страва стає потенційно небезпечною для людини, якщо зберігається понад дві години.

Для готування їжі знадобиться питна вода: бутильована або охолоджена кип’ячена. Виключіть приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати з майонезними заправками тощо). Добре проварюйте, притушковуйте і просмажуйте харчові продукти.

Не забувайте про воду самі і нагадуйте дітям, адже вони гірше розрізняють сигнали тіла про спрагу, і більш ризикують наразитися на зневоднення. Звичайна вода найкраще втамовує спрагу. Здорові альтернативи – лимонад, узвар, а від енергетиків і солодких газованих напоїв краще відмовитись.

Навіть кілька ковтків води врятують нас від зневоднення, тому напоготові завжди слід мати питну воду.

Дбайте про чистоту рук. Чисті руки – важливий запобіжний засіб, аби пікнік не завершився хворобою чи розладом шлунку. Навіть (і особливо) в умовах пікніка дбайте про чистоту рук на усіх етапах приготування їжі, після туалету, видування носу, кашлю або чхання, контакту з тваринами чи кормом, сміттям, а також після активних ігор.

Укомплектуйте аптечку. Аптечка має бути укомплектована відповідно до ваших потреб та містити лише препарати, у яких не вийшов термін придатності. Важливо взяти на природу деякі гігієнічні засоби – туалетний папір, паперові рушники, вологі серветки.

Відпочивайте приємно і вільно від незапланованих візитів до лікаря!

Поділитися:
Знайти