Усі новини

4 квітня проводиться День вітаміну С

4 квітня проводиться День вітаміну С. Ці квітневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

Вітамін С — потужний антиоксидант, також відомий як аскорбінова кислота. Ця речовина допомагає нейтралізувати високореактивні молекули — вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин. Вітамін С зміцнює імунітет, стимулює утворення колагену та сприяє загоєнню ран.

Цікаві факти:

  1. Вітамін С є не тільки важливим для людини, а й для деяких тварин, але не для всіх. Наприклад, люди не можуть синтезувати його самостійно, на відміну від більшості ссавців, які мають здатність виробляти його в організмі.
  2. Він є головним «борцем» із оксидативним стресом, що може призвести до серйозних хвороб, таких як рак або серцево-судинні захворювання.
  3. Чи знаєте ви, що вітамін С знижує ризик розвитку катаракти і допомагає зберігати зір?
  4. Багато людей вживають вітамін С для зміцнення імунітету, особливо в холодну пору року. Однак він також важливий для запобігання депресії— через свою роль у синтезі нейромедіаторів, зокрема серотоніну.

Історія відкриття: Історія вітаміну С захоплює: у 1912 році його вперше виявили як компонент, необхідний для нормального функціонування організму. У 1928 році Альберт Сент-Дьйордьї виділив його з надниркових залоз, назвавши його “гексуроновою кислотою”. Тільки чотири роки потому, у 1932 році, дослідник Чарльз Глен Кінг довів, що ця речовина і є вітаміном С, а через рік Норман Хаворт вивів його хімічну структуру. У 1933 році вітамін С став першим вітаміном, отриманим штучним шляхом.

Вітамін С у медицині: Сьогодні вітамін С — один із найважливіших компонентів для підтримки здоров’я. Він має величезне значення не тільки для імунної системи, а й для здоров’я шкіри, судин і кісток. Недолік цього вітаміну може призвести до серйозних захворювань, таких як цинга — хвороба, яка викликає кровоточивість ясен, втрату зубів і навіть смерть. Саме тому вітамін С — не просто поживна речовина, а й справжній героїчний захисник нашого організму.

Значення у щоденному житті: Цей вітамін допомагає зберігати молодість шкіри, а також захищає від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Продукти, багаті на вітамін С, такі як цитрусові (апельсини, лимони), кисла капуста та перець, можуть стати незамінними у раціоні, особливо в холодну пору року.

Брак вітаміну С, перші ознаки

Нестача вітаміну С викликає ряд неприємних наслідків:

  • запалення ясен;
  • сухе волосся з посіченими кінчиками;
  • лущення і огрубіння шкіри;
  • стоншення зубної емалі;
  • порушення травної функції;
  • апатія;
  • погіршення імунітету;
  • повільне загоєння ран;
  • уповільнення обмінних процесів, швидкий набір ваги;
  • м’язові болі;
  • скутість суглобів.

При ослабленій імунній системі та частих простудних захворюваннях рекомендується пити вітамін С, оскільки саме ці ознаки першими говорять про його нестачу. Він відіграє важливу роль в роботі організму, тому тривалий дефіцит вітаміну може викликати порушення багатьох функцій, аутоімунні хвороби, деякі види раку, серцево-судинні захворювання, хвороби жовчного міхура.

Які основні ознаки надлишку вітаміну С у дорослих

Як і дефіцит, надлишок вітаміну С завдає шкоди здоров’ю. Речовина належить до водорозчинних вітамінів, а це значить, що вона не накопичується в органах. Надмірна кількість виводиться з сечею.

Передозування вітаміну С настає при прийомі приблизно 800 г на добу, що складно уявити собі навіть теоретично. Як правило, при гіпервітамінозі вітамін С виводиться через шкірні пори, тому перша ознака надлишку – проблеми дерматологічного характеру.

Однак, говорячи про користь і шкоду аскорбінової кислоти, не можна не згадати про симптоми надлишку вітаміну С:

  • почервоніння шкіри;
  • сильне свербіння;
  • головні болі;
  • запаморочення;
  • втома;
  • діарея, подразнення шлунково-кишкового тракту;
  • прискорене сечовипускання;
  • зневоднення;
  • низький артеріальний тиск.

Також варто звернути увагу: тривале зловживання вітаміном С збільшує ризик утворення каменів в нирках. У жінок дуже високі дози вітаміну можуть викликати гормональний дисбаланс.

 

Поділитися:
Знайти