4 квітня проводиться День вітаміну С
4 квітня 2025
4 квітня проводиться День вітаміну С. Ці квітневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.
Вітамін С — потужний антиоксидант, також відомий як аскорбінова кислота. Ця речовина допомагає нейтралізувати високореактивні молекули — вільні радикали, які спричиняють пошкодження клітин. Вітамін С зміцнює імунітет, стимулює утворення колагену та сприяє загоєнню ран.
Цікаві факти:
- Вітамін С є не тільки важливим для людини, а й для деяких тварин, але не для всіх. Наприклад, люди не можуть синтезувати його самостійно, на відміну від більшості ссавців, які мають здатність виробляти його в організмі.
- Він є головним «борцем» із оксидативним стресом, що може призвести до серйозних хвороб, таких як рак або серцево-судинні захворювання.
- Чи знаєте ви, що вітамін С знижує ризик розвитку катаракти і допомагає зберігати зір?
- Багато людей вживають вітамін С для зміцнення імунітету, особливо в холодну пору року. Однак він також важливий для запобігання депресії— через свою роль у синтезі нейромедіаторів, зокрема серотоніну.
Історія відкриття: Історія вітаміну С захоплює: у 1912 році його вперше виявили як компонент, необхідний для нормального функціонування організму. У 1928 році Альберт Сент-Дьйордьї виділив його з надниркових залоз, назвавши його “гексуроновою кислотою”. Тільки чотири роки потому, у 1932 році, дослідник Чарльз Глен Кінг довів, що ця речовина і є вітаміном С, а через рік Норман Хаворт вивів його хімічну структуру. У 1933 році вітамін С став першим вітаміном, отриманим штучним шляхом.
Вітамін С у медицині: Сьогодні вітамін С — один із найважливіших компонентів для підтримки здоров’я. Він має величезне значення не тільки для імунної системи, а й для здоров’я шкіри, судин і кісток. Недолік цього вітаміну може призвести до серйозних захворювань, таких як цинга — хвороба, яка викликає кровоточивість ясен, втрату зубів і навіть смерть. Саме тому вітамін С — не просто поживна речовина, а й справжній героїчний захисник нашого організму.
Значення у щоденному житті: Цей вітамін допомагає зберігати молодість шкіри, а також захищає від шкідливого впливу ультрафіолетових променів. Продукти, багаті на вітамін С, такі як цитрусові (апельсини, лимони), кисла капуста та перець, можуть стати незамінними у раціоні, особливо в холодну пору року.
Брак вітаміну С, перші ознаки
Нестача вітаміну С викликає ряд неприємних наслідків:
- запалення ясен;
- сухе волосся з посіченими кінчиками;
- лущення і огрубіння шкіри;
- стоншення зубної емалі;
- порушення травної функції;
- апатія;
- погіршення імунітету;
- повільне загоєння ран;
- уповільнення обмінних процесів, швидкий набір ваги;
- м’язові болі;
- скутість суглобів.
При ослабленій імунній системі та частих простудних захворюваннях рекомендується пити вітамін С, оскільки саме ці ознаки першими говорять про його нестачу. Він відіграє важливу роль в роботі організму, тому тривалий дефіцит вітаміну може викликати порушення багатьох функцій, аутоімунні хвороби, деякі види раку, серцево-судинні захворювання, хвороби жовчного міхура.
Які основні ознаки надлишку вітаміну С у дорослих
Як і дефіцит, надлишок вітаміну С завдає шкоди здоров’ю. Речовина належить до водорозчинних вітамінів, а це значить, що вона не накопичується в органах. Надмірна кількість виводиться з сечею.
Передозування вітаміну С настає при прийомі приблизно 800 г на добу, що складно уявити собі навіть теоретично. Як правило, при гіпервітамінозі вітамін С виводиться через шкірні пори, тому перша ознака надлишку – проблеми дерматологічного характеру.
Однак, говорячи про користь і шкоду аскорбінової кислоти, не можна не згадати про симптоми надлишку вітаміну С:
- почервоніння шкіри;
- сильне свербіння;
- головні болі;
- запаморочення;
- втома;
- діарея, подразнення шлунково-кишкового тракту;
- прискорене сечовипускання;
- зневоднення;
- низький артеріальний тиск.
Також варто звернути увагу: тривале зловживання вітаміном С збільшує ризик утворення каменів в нирках. У жінок дуже високі дози вітаміну можуть викликати гормональний дисбаланс.