29 травня – Всесвітній день здоров’я травної системи або ж Всесвітній день здорового травлення
29 травня 2025Щороку Всесвітня гастроентерологічна організація відзначає Всесвітній день здоров’я травної системи глобальною кампанією громадського здоров’я, спрямованою на підвищення обізнаності про профілактику, поширеність, діагностику та лікування захворювань та розладів травної системи. Цьогорічна кампанія «Ваше здоров’я травної системи: живимо для процвітання» відзначається у четвер, 29 травня 2025 року.
Засновано: 1958 року під час Першого Всесвітнього конгресу гастроентерологів у Вашингтоні (США).
Організатор: Всесвітня організація гастроентерології (WGO).
Чому це важливо?
-
- Травлення – основа здоров’я. Шлунково-кишковий тракт не лише засвоює поживні речовини, а й впливає на імунітет, стан шкіри та навіть настрій.
- «Другий мозок». В кишківнику міститься понад 100 мільйонів нейронів – більше, ніж у спинному мозку! Він навіть виробляє до 90% серотоніну – гормону щастя.
- Харчові звички можуть запобігти хворобам. Наприклад, середземноморська дієта знижує ризик шлунково-кишкових захворювань і підтримує здоров’я серця.
Як підтримати здорове травлення?
- Збалансоване харчування – більше клітковини, менше фастфуду.
- Фізична активність – покращує перистальтику кишківника.
- Питний режим – достатня кількість води допомагає перетравлювати їжу.
- Менше стресу – нервова система безпосередньо впливає на травлення.
Здоров’я травної системи формує основу загального самопочуття, впливаючи не лише на фізичну життєздатність, але й на психічний та емоційний баланс. Травна система засвоює необхідні поживні речовини, які живлять функції організму та підтримують довгострокове здоров’я. Надаючи пріоритет поживним продуктам та роблячи усвідомлений вибір способу життя, люди можуть проактивно підтримувати здоров’я своєї травної системи, зменшувати ризик шлунково-кишкових розладів та покращувати загальну якість життя.
Цьогорічна тема підкреслює важливість харчування в усіх сенсах — через збалансоване харчування, водний баланс та усвідомлені харчові звички. Вона також запрошує людей з усіх верств суспільства долучитися до обговорення здоров’я травної системи та поділитися своїми унікальними поглядами. Разом ми можемо сприяти ранньому виявленню, профілактичному догляду та інноваційним рішенням проблем зі здоров’ям травної системи, створюючи здоровіше майбутнє для всіх.
Цікаво: У давнину китайські лікарі оцінювали здоров’я людини за станом її травлення та виписували «харчові рецепти» замість ліків.
Чи замислювалися ви, наскільки важливе травлення для здоров’я?
Зазвичай, ми не приділяємо йому уваги, поки не зіштовхуємося з проблемами. А тим часом наша травна система працює безперервно, допомагаючи засвоювати корисні речовини та підтримувати життєві сили.
У Всесвітній день здоров’я травної системи Центр нагадує про важливість правильного харчування, збалансованого раціону та здорового способу життя. Адже багато захворювань можна попередити, просто змінивши харчові звички.
То що ж ви сьогодні покладете на свою тарілку?
